26.9.–1.10.2023.

Matej Kociper

STOP!

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

Projekt pod nazivom STOP! je kritika na AI generatore slika i njihove nemoralne načine sakupljanja podataka i tuđe umjetnosti bez dopuštenja autora. To je serija AI generiranih vizuala prometnih znakova u polju, popraćenih samim nazivom projekta, kratkim opisom, QR kodom koji vodi na online pdf s opisom projekta te raznim sloganima. Vizuali bi trebali potaknuti promišljanje o samom razlogu zašto se ti znakovi nalaze usred polja kojim nitko ne prolazi.

Znakovi ujedno simboliziraju razliku između umjetnika i AI modela jer im AI ne može dati svrhu.

U početku su bili zamišljeni da svi budu znak stop, no AI model korišten za ovaj projekt nije mogao shvatiti razliku između različitih vrsta znakova, što je u konačnici pridonijelo samom projektu. Nemogućnost AI modela da razumije i generira smislene riječi i slova također je uračunata tijekom izrade. Glavni cilj projekta je potaknuti ljude na propitkivanje i razmišljanje o AI generatorima.

Autor

Matej Kociper, ima 20 godina i dolazi iz Dugog Sela. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer Grafički dizajn. Trenutno studira na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, gdje je završio drugu godinu studija Medijski dizajn. Osim dizajna bavi se crtanjem, 3d animacijom i modeliranjem, uređivanjem videa te glazbom.

ime projekta STOP!
Godina 2023.
Naručitelj Sveučilište Sjever, Medijski dizajn
Mentor doc.art. Luka Borčić
Dizajn Matej Kociper
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Društvene inovacije