26.9.–1.10.2023.

26.9. – 1.10.2023

26.9. – 1.10.2023

Darija Barbarić

MESMERICA

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

Mesmerica je spekulativni projekt koji istražuje koncept mesmerizma u kontekstu modernog društva. Inspiriran povijesnom praksom mesmerizma i fenomenom magnetskog privlačenja i odbijanja, projekt reinterpretira suvremenu verziju Mesmerovog baqueta izrađenu od drva i prozirnog pleksiglasa. Baquet je opremljen LED svjetlima, a uključuje par rukavica. Rukavice su dizajnirane s ugrađenim magnetima i magnetskim senzorom koji je povezan s elektonikom unutar baqueta.

Glavni cilj projekta je istražiti utjecaj magnetskih sila na dinamiku međuljudskih odnosa. Vizualizirajući inače nevidljive magnetske sile, projekt generira grafiku koja odgovara interakciji magneta unutar rukavica.

Ova vizualizacija služi kao prikaz plesa magnetskih sila privlačenja i odvijanja i njihovog utjecaja na odnos između dvije osobe. Projekt se može primijeniti u raznim scenarijima, poput interakcije između dvije osobe, osobne introspekcije ili u kontekstu mesmerista i pacijenta.Kao spekulativno nastojanje, Mesmerica ima za cilj predvidjeti budućnost magnetske povezanosti među ljudima u svakodnevnom životu. Također potiče pitanja o relevantnosti tehnike mesmerizma u današnjem vremenu. Spajajući tehnologiju, umjetnost i psihologiju, projekt nudi jedinstveno istraživanje potencijalnih budućih razvoja u ljudskoj povezanosti i ulozi magnetskih sila unutar tih interakcija.

Autor

Darija Barbarić rođena je 2000. u Zagrebu. Nakon završetka V. gimnazije upisuje Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i stječe zvanje prvostupnika industrijskog dizajna. Svoje obrazovanje nastavlja na diplomskom studiju smjera Industrijski dizajn na Studiju dizajna.

ime projekta Mesmerica
Godina 2023.
Naručitelj Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet, Studij dizajna
Mentor izv. prof. mr. sc. Ivana Fabrio, asis. Nina Bačun
Dizajn Darija Barbarić
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Društvene inovacije