26.9.–1.10.2023.

Terrapija

TERRAPIJA – LIJEČIMO ZEMLJU EDUKACIJOM

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

Klimatske promjene najveći su izazov vremena u kojem živimo i s tim se slaže više od 80% građana, pokazala je godišnja anketa o klimi Europske investicijske banke. No, na pitanje o tome što su gorući problemi u hrvatskom društvu, samo nešto više od 2% građana navodi okoliš, pokazalo je istraživanje Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Uz to, prevladava mišljenje da su klimatske promjene podjednako uzrokovane prirodnim procesima, iako se znanstvenici slažu da su one posljedica utjecaja ljudskog djelovanja. Sve navedeno ukazuje na potrebu za edukacijom o tome kakav utjecaj prirodni resursi imaju na naše društveno-političko i ekonomsko stanje, način života, zdravlje te općenito napredak i razvoj društva.

Kako bi osvijestili javnost o ovom problemu, nevladina organizacija Terra Hub, Sveučilište Sjever i agencija za digitalni marketing 404 pokrenula je edukativnu kampanju Terrapija, koja kreće objavljivanjem prvog hrvatskog Klimatskog rječnika.

Rječnik na jednostavan način objašnjava pojmove poput globalno zagrijavanje, mitigacija, Pariški sporazum, a izvorno ga je pripremio UNDP,  specijalizirana UN-ova agencija za razvoj. Rječnik sadrži 30 klimatskih pojmova, a svaki pojam je dizajnirao student Odsjeka za Medijski dizajn Sveučilišta Sjever. Studenti su se prijaviljivali putem natječaja, a najbolji studentski radovi pretvoreni su u putujuću izložbu s ciljem da što više građana se upozna sa klimatskim pojmovima. Krenimo liječiti zemlju edukacijom!

Autor

Studenti Odsjeka za medijski dizajn, Sveučilišta Sjever koji su sudjelovali na natječaju: Anamarija Baček, Lara Bekić, Raffaella Dagostin, Klara Heberling, Ana Sajko, Matej Kociper, Mia Magaš, Nadja Orkić, Marko Poduje, Ozren Kisić Morduš, Helena Hlišć, Mihael Šorgo (izbor autora i radova s natječaja)

ime projekta Terrapija - Liječimo Zemlju edukacijom
Godina 2023.
Naručitelj Studentski natječaj, grupa studenata
Mentor nementorirani rad
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Društvene inovacije