26.9.–1.10.2023.

Ema Čimbur

NEVERLOST

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

Jeste li se ikada izgubili u gradu? Osjećaj straha, anksioznosti i nesigurnosti dok lutate bez pravog smjera. Karte na mobitelu vas ne slušaju i osjećate se pomalo neugodno dok se neprestano vrtite u krug, pokušavajući pronaći put. Spekulativna usluga NeverLost koristi magnetske silnice kako bi ljudima omogućila intuitivnu orijentaciju inspiriranu prirodnim osjetom magnetorecepcije kod životinja.

Projekt je prikazan parodijski kroz upotrebu komercijalnog brenda i promotivnih materijala poput brošura generiranih umjetnom inteligencijom.

Suprotstavljeni su joj novinski članci iz potencijalne budućnosti i devastirani promotivni plakati stvarajući kontrast između marketinškog pristupa i stvarnih implikacija tehnologije.Projekt potiče na razmišljanje o etičkim i filozofskim implikacijama tehnološkog napretka. Jedan od ključnih aspekata istraživanja je pitanje što se događa kada tehnologija postane neposredno povezana s ljudskim tijelom, u ovom slučaju putem čipa u motoričkom korteksu. Kada nam je kretanje toliko olakšano da više ne moramo razmišljati o tome kamo idemo, naše kretanje postaje isključivo pragmatično. Ali iz toga proizlazi pitanje: gubimo li time poetičnost i ljudskost gubljenja? Je li ugrađivanje tehnologije u naša tijela humano, čak i ako je njena svrha olakšavanje ljudima život?

Autor

Ema Čimbur rođena je 2001. godine u Zadru. Nakon završene opće gimnazije upisuje Studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, smjer industrijski dizajn. Akademske godine 2021./2022. završava preddiplomski studij i upisuje diplomski studij s ciljem nastavka školovanja u području dizajna. Za vrijeme studija sudjeluje u radionicama i surađuje s drugim fakultetima te sudjeluje u postavima izložbi. Na Zagreb Design Weeku 2022. izlaže među odabranim finalistima. Na Bijenalu Hrvatskog dizajna 21./22. dobiva nagradu za najbolji rad u studentskoj kategoriji industrijskog dizajna za svoj rad Svemirska terasa. Trenutno završava prvu godinu diplomskog studija, te od ove akademske godine radi kao demonstrator na fakultetu. Njezin rad fokusira se na socijalni, kritički, dizajn u urbanom kontekstu koji se bazira na aktivizmu i svojim radom pokušava riješiti probleme na koje nailazi u svom okruženju i socijalnoj zajednici.

ime projekta NeverLost
Godina 2023.
Naručitelj Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet, Studij dizajna
Mentor doc. art. Andrea Hercog, asis. Nika Pavlinek
Dizajn Ema Čimbur
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Društvene inovacije