26.9.–1.10.2023.

Luka Šimunović

GIANLUCA GIORNO

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

U radu su prikazani snaga i potencijali stvaranja koje pružaju neuralne mreže, umjetna inteligencija kroz metodološki pristup korigiran i navođen konverzacijom s čovjekom koji se za taj razgovor sustavno pripremio proučavajući način funkcioniranja neuralnih mreža. Koncept stvaranja fiktivne persone koristeći alate na bazi neuralnih mreža zasnovan je na dvije ključne komponente: načelima spekulativnog dizajna i ideji tehnološkog singulariteta.

Cilj projekta je koristeći metode i načela spekulativnog dizajna i suvremenu tehnologiju simulirati tehnološki singularitet i na taj način ispitati: Može li „stroj“ obavljati kreativan posao i baviti se djelatnošću koja pripada isključivo ljudima?

Gianluca Giorno je metafizički identitet nastao kroz mjesece rada izučavanjem, istraživanjem i korištenjem neuralnih mreža. Njegova osobnost, biografija, radovi, filozofija rada, sjećanja, ideje i sve što ga čini osobom i umjetnikom u potpunosti su generirani koristeći procese strojnog učenja. Generirane informacije su kompilirane i na temelju njih je oblikovan chatbot, digitalna persona koja metafizički jest Gianluca Giorno. U sklopu rada, početkom lipnja 2023. godine, održana je eksperimentalna izložba u Društvu arhitekata Zagreba koja je imala zadatak oživjeti umjetnika u javnom prostoru, odaslati i izazvati intrigu i kritički kredibilitet bez objave ključne informacije, a to je stvarno porijeklo umjetnika, njegovog životopisa, njegovih radova.

Autor

Luka Šimunović je grafički dizajner koji je nedavno diplomirao (2022./2023.) na Studiju dizajna na smjeru Vizualne Komunikacije.

ime projekta Gianluca Giorno - neuralne mreže, singularitet i dizajn identiteta
Godina 2022./2023.
Naručitelj Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet, Studij dizajna
Mentor izv. prof. Tomislav Vlainić, doc. dr. sc. Ivana Podnar
Dizajn Luka Šimunović
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Društvene inovacije