26.9.–1.10.2023.

Amina Musić Nalo

MA

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

Trudnoća kao faktor opstanka svijeta promatrana kroz prizmu dizajna je neizmjerni poligon istraživanja. Suočavajući se sa nizom teorijskih i činjeničnih medicinskih spoznaja vezanih za trudnoću, u spoju sa svim, dovelo je do krajnjeg rješenja - haljine koja spaja estetsko, funkcionalno i dekorativno. Istraživački rad u polju inkluzivnog dizajna je velika odgovornost i izazov.

Haljina kao sinteza istraženog javila se prirodno i dala svjetionik za dalji rad u polju rješenja estetske funkcionalnosti sa idejom da se žena osjeća posebno, da se slavi ljepota i snaga trudnog ženskog tijela. Haljina je oblikovana sa ciljem da bude udobna, sastoji se iz dva dijela čime je omogućeno da se dio koji pokriva stomak sužava i širi.

Haljina je realizirana u prozračnom, prirodnom lanu i dekorirana transferom prirodnog bilja na tkaninu te fiksiranjem dekoracije. Misao vodilja je ostala duboko usađena u budućnosti opstanka, jer bez poroda nema ni čovjeka, a mi smo dio budućnosti, samim tim važno je istraživati posebnost trudnica i olakšavanje njihove svakodnevice preko dodira posebnosti i osjećaja nesputanosti.

Autor

Amina Musić, diplomirana produkt dizajnerica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Realizirala niz studentskih projekata iz polja produkt i modnog dizajna radeći istovremeno kao kostimografkinja i scenografkinja. Pri radu akcent je na slobodi, prirodnosti, praktičnosti i momentu magičnog u dizajnu. Umjetničko izražavanje prožima se kroz pomno birane teme projekata sa dozom promišljanja o odnosu forme i funkcije. Dizajn je način života i razmišljanja, svakodnevno nastojanje da unaprijedimo i inoviramo budućnost dizajnerske scene, lokalno i globalno. Aktivno istraživanje spoja produkt dizajna i marketinga nastavljeno je kroz master studij Marketing menadžmenta Ekonomskog fakulteta u Sarajevu u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu.

ime projekta ma
Godina 2022.
Naručitelj Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo
Mentor doc.mr. Nataša Perković
Dizajn Amina Musić Nalo
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Tekstilni i modni dizajn