26.9.–1.10.2023.

Fakultet savremenih umetnosti Beograd

CUBO 20/23

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Fakultet savremenih umetnosti je jedinstveni je fakultet izvedbenih i primijenjenih umjetnosti, osnovan 1997. godine kao prvi privatni umjetnički fakultet u regiji, a do danas je formirao velik broj uspješnih i priznatih umjetnika. Osnivač  Fakulteta savremenih umetnosti je ITS – Visoka škola strukovnih studija za IT koja predstavlja prvu akreditiranu privatnu visokoškolsku instituciju iz oblasti Informacionih tehnologija u Srbiji. Stoga je fakultet dio skupine najkvalitetnijih obrazovnih institucija na ovim prostorima koju predvode Comtrade i LINK grupa.

Dizajn interijera - karakterizira ga skupina glavnih predmeta projektiranja: interijer-namještaj-rasvjeta. Glavni cilj programa je da student razvije samostalnost u postavljanju projektnog zadatka, proizašlog iz prethodno definirane teme istraživanja. Naglasak je na poticanju promišljanja i povezivanja suvremenih tendencija i procesa rada, s ciljem razumijevanja cjelovitog dizajnerskog djelovanja u kreiranju prostora/objekata. Ovakav koncept programa pretpostavlja aktivno povezivanje i korelaciju svih disciplina u cilju stvaranja adekvatnih – funkcionalnih/kreativnih/estetskih rješenja.

Nastavu Projektiranja namještaja karakterizira praktično-eksperimentalni rad u okviru zadanih projektnih zadataka - tema i područja, pri čemu student na svaku primjenjuje korake procesa projektiranja: analiza/sinteza; koncept/kontekst - definiranje/apstrahiranje/transponiranje/dizajniranje, kako bi se došlo do kvalitetnog i autentičnog rješenja.

Izloženi predmeti objedinjeni su u cjelinu zadanim konstruktivnim istraživanjem i konstrukcijskim transformacijama u formi i materijalu, a ipak se svaki pojedinačno ističe osobnim pristupom i narativom svakog pojedinog učenika. Objekte povezuje primijenjeno promišljanje dinamike i statike, nosivosti zadanih materijala i stabilnosti konstruktivnih sustava, kao i specifična tumačenja temeljnih narativa i projektnih zadataka. Naglasak je na eksperimentu i izmaku iz očekivanog - transponiranje apstraktnih koncepata u dizajnirane forme, modularnost, ritam i ponavljanje kako bi se postigli funkcionalni komadi namještaja za sjedenje i/ili odlaganje.

Prikazani radovi podijeljeni su u dva dijela:

LINIJA - predmeti za sjedenje od žice - linijske konstrukcije dobivene transponiranjem apstrahiranih pokreta i antropometrije ljudskog tijela u linijske crteže.
Osnovni pojmovi: FIGURA / POKRET / ANTROPOMETRIJA - Linija / Proporcija / Ponavljanje / Mjera / Konstrukcija / Struktura / Ritam / Gradacija / Napetost / Dinamika / Statika
Dobiveni proizvodi su police koje se mogu postavljati ili slagati kao elementi sustava za izlaganje/skladištenje, tj. police
PODLOGA - predmeti za odlaganje/postavljanje izrađeni od šperploče 12mm - pločaste konstrukcije dobivene korištenjem osnovne geometrije i temeljene na vježbama Brune Munarija.
Osnovni pojmovi: LICE / IZRAZ / GEOMETRIJA / Površina / Volumen / Oblik / Tijelo / Položaj / Objekt / Prostor / Modul / Sustav / Kombinatorika / Pohrana / Postavka /
Dobiveni proizvodi su klub stolići, koji se mogu različito pozicionirati/koristiti ili sastavljati u veće sustave.
Obje skupine dobivenih proizvoda definirane su volumenom kubusa, odnosno zauzimaju dio kubature kubusa, čime je definiran i naziv izložbe u cjelini - CUBO.

 

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Produkt dizajn