26.9.–1.10.2023.

26.9. – 1.10.2023

26.9. – 1.10.2023

Darko Plevnik, Natalija Zanoški, Jurij Kocuvan

GOGA-KHANA

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

Za prezentacije na Slovenskom sajmu knjiga u Ljubljani Založba Goga svoje je štandove sastavljala uglavnom od gotovog jeftinog namještaja. Zbog promjene lokacije sajma 2022. dobili su veći štand s višim stropom pa su morali osmisliti dodatne ili nove elemente. Kako su manji izdavač njihov štand je trebao biti pristupačan, a kako su sve prepoznatljiviji na nacionalnoj razini htjeli su da im štand bude zapažen. Projekt su u tijesnom roku povjerili arhitektima koji su s njima već surađivali i stoga razumjeli njihov poseban modus operandi.

Arhitekti su znali da elementi postolja trebaju biti lagani (jednostavni za nošenje), da se lako (rastavljaju) sastavljaju (bez vanjskih radnika) i da se mogu skladištiti u malim razmjerima (bez dodatnog prostora za pohranu u njihovom domu).

Štoviše, željeli su da se elementi mogu ponovno koristiti i prilagoditi bilo kojoj lokaciji, također su težili dizajnu koji će zauzeti raspoloživi prostor. Svi ulazni parametri rezultirali su kompresibilnom i rastavljivom crnom obojenom ukriženom rešetkastom strukturom s (crno obojenim) fleksibilnim metalnim spojevima, gdje neki od njih funkcioniraju kao police za knjige, držači postera i svjetla. Retrospektivno, struktura postolja podsjeća na oblik rešetkastih zidova (Khana) tradicionalnog prijenosnog mongolskog šatora (Ger), koji uključuje iste funkcionalne zahtjeve nomadskih ljudi: lako se postavlja, rastavlja i prenosi

Autor

Arhitekti Darko Plevnik, Natalija Zanoški i Jurij Kocuvan, su diplomirali na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, ali različitih godina,  našli su svoje mjesto za život i rad u Novom mestu u Sloveniji. Prvo dvoje (Darko i Natalija) su slobodnjaci, ali rade kao tandem, fokusirani prvenstveno na dizajn proizvoda, eksperimentalni (javni) namještaj i arhitekturu malog mjerila (javnu i privatnu). Također su suvoditelji lokalne nevladine organizacije Est=etika (Aesth=et(h)ics), gdje nastoje proširiti svoj horizont izvan uobičajenih načina arhitektonske prakse. Potonji (Jurij) djeluje samostalno kroz svoj Studio 300 i kao stalni suradnik Nakladničke kuće Goga (Založbe Goga), koncentriran na grafički, izdavački i (stalni) postav. Aktualni je i predsjednik Društva arhitekata Dolenjske i Bele krajine. Od 2021. sve troje udružilo je svoja iskustva i znanja na nekoliko projekata.

ime projekta GOGA-KHANA
Godina 2022.
Naručitelj Založba Goga
Dizajn Darko Plevnik, Natalija Zanoški, Jurij Kocuvan
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Dizajn prostora