26.9.–1.10.2023.

Darja Malešič

CORN DOLLY

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

Corn Dolly Shoes spaja tradicionalni zanat pletenja pruća s modernim cirkularnim dizajnom kako bi stvorio potpuno novi koncept u suvremenoj obući. Koristi modularni dizajn koji omogućuje zamjenu pojedinačnih oštećenih elemenata, koji se zatim mogu kompostirati ili reciklirati. Cipele se sastoje od 3 elementa: Gornji materijal: ručno pleteno 100 % prirodno lišće kukuruza; Potplat: Vibram gumena jedinica; Uzice i vezice.

Ručno pleteni pleteni dio se fiksira Vibram potplatom samo špagom (nije potrebno ljepilo). Korištenje pletiva od kukuruzne ljuske jednostavan je primjer cirkularne ekonomije, gdje je otpad (kukuruzna ljuska nusproizvod poljoprivredne industrije) osnovna sirovina za proizvod i može se kompostirati kada završi svoj životni ciklus.

Corn Dolly obuća koristi Vibram gumeni potplat. To je visokokvalitetni gumeni potplat koji je izrađen od 90% prirodnih sastojaka i koristi 100% prirodne pigmente. Ovaj se potplat može reciklirati unutar Vibramovog industrijskog procesa. Ovaj koncept predstavlja izazov za jednokratnu obuću koja se baca. Cipele Corn Dolly dizajnirane su za popravak. Omogućuje popravke koji su jednostavni, pristupačnim zamjenskim dijelovima. Ova modularna obuća Guilt Free ima za cilj promicanje bioraznolikosti korištenjem listova kukuruza autohtonog slovenskog (neGM) kukuruza.

Autor

Nakon što je završila magisterij na Royal College of Art u Londonu, Darja Malešič provela je mnogo godina kao dizajnerica ženske odjeće u modnoj industriji, radeći za luksuzne brendove kao što su Dolce&Gabbana i John Richmond. Međutim, posljednjih godina Darja je dramatično promijenila smjer. Pod svojim vlastitim etičkim životnim brendom Flowe Craft, Darja je prihvatila cirkularni dizajn kako bi izradila suvremene proizvode za životni stil s posebnim fokusom na tradicionalne zanate pletenja pruća i održive lokalne materijale. Izravno surađujući sa slovenskim obrtnicima stvorili su raznolike proizvode koji su osvojili nagrade za dizajn i bili izloženi u inozemstvu.

ime projekta Corn Dolly
Godina 2023.
Naručitelj Co Production with Centre for Creativity (MAO)
Dizajn Darja Malešič
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Tekstilni i modni dizajn