6.—11.9.2022.
6.—11.9.2022.
6.—11.9.2022.

ZGDW AWARD 2022

ZGDW AWARD 2022

Jedina hrvatska nagrada za dizajn s međunarodnom konkurecijom natjecatelja

Međunarodna nagrada za dizajn, ZGDW Award, otvorena je za prijave iz svijeta. Sve prijavljene radove ocjenjuje međunarodni žiri. Najbolje radove predstavljamo izložbom finalista tijekom Zagreb Design Weeka, na središnjoj lokaciji, Akademiji likovnihumjetnosti u Ilici 85. Nagrade se dodjeljuju u obliku priznanja, na otvorenju Zagreb Design Weeka, 6. rujna u 19.00h. Ulaz na dodjelu nagrada je slobodan.

kategorije

Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn, Dizajn društvenih inovacija.

Tko BIRA
pOBJEDNIKE?

Međunarodni, stručni, peteročlani žiri. Dva su člana iz Hrvatske, tri iz inozemstva. Hrvatski članovi dolaze iz različitih područja dizajna, dok su članovi iz svijeta na neki način povezani s programom Zagreb Design Weeka. Bilo da su kustosi izložbi, govornici, izlagači… Zagreb Design Week odabirom članova žirija promiče rodnu raznolikost, poziva ljude koji predstavljaju razna područja dizajna, u praksi i teoriji.

ZORAN JEDREJČIĆ

Zoran Jedrejčić jedan je od najboljih hrvatskih dizajnera i umjetničkih direktora. Rođeni splićanin, iskustvo je stekao u Italiji, da bi se skrasio u Beogradu. Studirao je produkt dizajn na Studiju dizajna u Zagrebu, ISIA Firenca i Hochschule der Bildenden Künste Saar u Saarbrückenu. Sedam je godina radio s legendarnim Ettoreom Sottsassom u Milanu. 2005. otvara Zoran Jedrejčić Design Studio u Beogradu i surađuje s velikim brojem proizvođača namještaja u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji… Od 2015. umjetnički je direktor Sajma nemeštaja u Beogradu.

LOVORKA MAGAŠ BILANDŽIĆ

Lovorka Magaš Bilandžić povjesničarka umjetnosti s posebnim interesom za grafički dizajn. Diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2005., a doktorirala 2012. s temom Sergije Glumac – život i djelo. Od 2006. zaposlena je na Odsjeku za povijest umjetnosti da bi 2019. bila izabrana za izvanrednu profesoricu. Od 2018. voditeljica je Poslijediplomskoga doktorskog studija povijesti umjetnosti.

GABRIEL ROLAND

Gabriel Roland direktor je Vienna Design Weeka, najvećeg austrijskog festivala dizajna i kustos Raufschau museuma. Austrijski dizajner diplomirao je tekstilni dizajn na HTBLVA Graz-Ortweinschule i University of Derby. Od 2017. radi za Vienna Design Week.

Chloé Rutzerveld

Chloé Rutzerveld nizozemska je dizajnerica hrane i kustosica Embassy of Food. Diplomirala je industrijski dizajn na TU Eindhoven. Specijalizirala se za dizajn hrane i sudjelovala u nizu projekata diljem svijeta. Kao kustosica radila je za NEMO, Crativity World Forum i Dutch Design Foundation.

Rita Mária Halasi

Rita Mária Halasi mađarska je kustosica specijalizirana za dizajn. Studirala je mađarsku estetiku na fakultetu ELTE u Budimpešti i istovremeno, 1998.-2004., bila urednica prvog časopisa za dizajn u Mađarskoj — Atrium. 2004.-12. vodila je Galeriju Ponton, galeriju sveučilišta MOME i 2014.-19. sudjelovala u razvoju kampusa. 2008.-13. vodila je Budapest Design Week. Posljednjih 25 godina prevodi i uređuje knjige i organizira izložbe diljem svijeta, uvijek na temu dizajna.

PODIJELI

SREDIŠNJA LOKACIJA
KONTAKT