2023.
6.—11.9.2022.
ZGDW AWARD

ZGDW AWARD

Tina Rugelj

Priče o Jadranu

NAZIV PROJEKTA: Priče o Jadranu
NARUČITELJ: Samoinicirani rad
GODINA: 2020./22.

Slovenska arhitektica i dizajnerica Tina Rugelj predstavlja kolekciju namještaja koja bilježi ljepotu Mediterana i motive koji su ključni za život na Jadranu.

O zbirci — Prilog mjestu gdje pripadam
Tinina najveća želja bila je osmisliti kolekciju koja nas podsjeća na brigu o svom ovom prirodnom bogatstvu koje čini jadransko područje; ukazati na vrijednosti mediteranskih kultura, čuvati domaću proizvodnju i lokalne materijale, ukazati na problem prekomjernog iskorištavanja mora s prekomjernim izlovom i onečišćenjem mora. Kolekcija Tales of the Adriatic sastoji se od pet komada namještaja. Svaki komad priča drugu priču o Jadranu. Lokalne tradicionalne rukotvorine i materijali poput prirodnog bijelog kamena s otoka Brača, istrošenog i iskrivljenog maslinovog drva i recikliranih ribarskih mreža spojili su se kako bi stvorili Fisherman’s Lamp, Olive Tree & Stone Table, Sea & Stone Stole, Adrian Chaise Lounge i Plankton Carpet.

Adrian Chaise Lounge
Kako bi se očuvale krivulje stolice i zadržao poseban taktilni učinak, ova udobna fotelja izrađena je od visokokvalitetnog 100% debelog pamučnog baršuna (@Dedar) koji je najviše podsjećao na vrlo posebnu kožu raže. Tina je svoju inspiraciju pronašla u jednoj od najveličanstvenijih, ali nažalost i ugroženih jadranskih vrsta – modroj raži, poznatoj i kao vražja raža (Mobula mobular). Oblik fotelje oponaša oblik elegantnog valovitog kretanja raže po moru.

Planktonski tepih
Planktonski tepih, kao počast i upozorenje
Plankton tepih vjerojatno je prvi tepih koji uistinu svijetli. Čvorovi, koji su premazani fosforescentnom bojom, pleteni su zajedno u plavi osnovni tepih od Econyl® pređe. Kad padne noć, čvorovi počinju svijetliti i slikati spektakularnu sliku blistave morske površine. Izrada planktonskog tepiha odaje počast tradicionalnom ribarskom zanatu, ali i upozorenje na rastući problem prekomjernog izlova i onečišćenja mora. Tepih je napravljen od recikliranog najlonskog otpada, od kojeg se dio sastoji od napuštenih ribarskih mreža, poznatih i kao mreže duhova, koje plutaju oceanom i odgovorne su za bespotrebnu smrt bezbrojnih morskih životinja.

Ribarska svjetiljka
Svjetiljka slijedi klasičnu strukturu zamke za ribe izrađene od tankog nautičkog užeta. Osnovni oblik i oblik svjetiljke podsjeća na stari, ali posve održivi način ribolova, gdje se dnevni ulov koristi samo za potrebe lokalnog stanovništva i malih poduzetnika.

Olive Tree & Stone Table
Stolovi Olive Tree & Stone i Sea & Stone evociraju jedinstvenu bit mediteranskog načina života, gdje je zajedničko blagovanje dio kulturnog identiteta regije, a druženje uz hranu način stvaranja onoga što je uistinu važno – osjećaja zajedništva i zajednice. Jednim potezom površine stola osjetimo tišinu napuštenog maslinika i toplinu snježno bijelog kamena s otoka Brača – i odmorimo pogled na plavetnilu Mediterana.

Uz rad kao arhitektica i dizajnerica interijera, Tina Rugelj se aktivno bavi produkt dizajnom. Tina je studirala na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani i diplomirala 2002. na Tehničkom sveučilištu u Grazu. Također je studirala dizajn na EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona (UAB). Potom je surađivala s nekima od najuglednijih slovenskih arhitektonskih ureda sve dok 2011. nije osnovala vlastiti studio. 2012. obilježila je godina kada je dizajnirala svoju prvu kolekciju vrtnog namještaja pod nazivom Betonski vrt, koja je oduševila medije i kritiku. Zbirka Priče o Jadranu čini još jedno poglavlje u njezinom kreativnom načinu razmišljanja i odnosu s lokalnim materijalima i umijećem.

Akademija likovnih umjetnosti

Ilica 85, Zagreb
6.9. UTO
7.9. SRI
8.9. ČET
9.9. PET
10.9. SUB
11.9. NED
17:00 - 21:00
15:00 - 21:00
15:00 - 21:00
15:00 - 21:00
11:00 - 21:00
11:00 - 21:00

Akademija likovnih umjetnosti

Ilica 85, Zagreb
6.9. UTO
7.9. SRI
8.9. ČET
9.9. PET
10.9. SUB
11.9. NED
17:00 - 21:00
15:00 - 21:00
15:00 - 21:00
15:00 - 21:00
11:00 - 21:00
11:00 - 21:00
KONTAKT

PODIJELI