2023.
6.—11.9.2022.
ZGDW AWARD

ZGDW AWARD

Karlo Drvar, Rea Franković, Matej Varzić

Za(greb)trash

NAZIV PROJEKTA: Za(greb)trash
NARUČITELJ: Tehničko veleučilište u Zagrebu
GODINA: 2022.
MENTORI: Vesna Uglješić

Ovim radom spekulira se o posljedicama trenutnih metoda zbrinjavanja otpada u Gradu Zagrebu. Kroz nekoliko scenarija autori propitkuju tenziju odgovornosti nad problematikom zbrinjavanja otpada. Ona se bavi odnosom odgovornosti Grada i samih građana. Prikazane su neke metode kojima se Grad i pretpostavljeno komunalno poduzeće koristi, načine djelovanja građana te je time stavljen naglasak na paradoksalnu činjenicu da je odgovornost za održivo zbrinjavanje otpada prije svega individualna. Dani scenariji rezultirali su artefaktima — materijaliziranim objektima posuđenih iz budućnosti, relevantnim za lokaciju. Oni su upozorenje sadašnjoj generaciji na ono što potencijalno slijedi.

Za(greb) trash

… ne buš videl beli Zagreb smrad
Lokacija prije poznata kao Jakuševac, sada je obujmom ozbiljan konkurent Medvednici. Suživot ljudi i otpada trenutna je nužnost.
Dugo iščekivana kriza nepravilnog zbrinjavanja otpada je kulminirala. Gradske vlasti kroz organizaciju „Zagrebačko komunalno poduzeće“ čine sve kako bi sanirali situaciju. S druge strane, građani prilagođavaju svoje svakodnevice i pronalaze korist u sveprisutnom otpadu. Uvođenje zbrinjavanja otpada putem Gričkog topa, golubova smećonoša i žičare ka vrhu Jakuševca, Zagrebačko komunalno poduzeće osvješćuje građane o kvalitetnim i održivim procesima zbrinjavanja otpada. No, naposljetku, individualno djelovanje građana jedini je put prema održivom i odgovornom gospodarenju otpadom.

Scenariji – ZKP
Golubovi smećonoše
Zagrebačko Komunalno Poduzeće je kroz dugotrajne konzultacije s relevantnim stručnjacima uspjelo educirati golubove diljem grada da sudjeluju u čišćenju ulica. Ova inteligentna avijacija leti iznad prometnih područja grada te svojim budnim okom traži naše otpatke kako bi ih propisno zbrinuli. Ovim putem količina nezbrinutog smeća drastično pada, i sve veći broj golubova sada ima posao te nisu više teret zajednici. Nekadašnji leteći štakori danas su jedni od temeljnih stupova na kojima društvo počiva, s obzirom da život u gradu čine značajno ugodnijim.

Grički top
Jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti grada Zagreba prenamijenjena je u pouzdani alat u borbi protiv smeća. Svaki dan, u podne, iz kule Lotrščak proviruje svima poznati Grički top koji sada ispaljuje značajne količine otpada. Kompresijom spomenutog otpada optimizirana je uporaba ove metode. U posebne “čahure” stane 3,78 kg mješovitog komunalnog otpada koje je prikupljeno na dnevnoj bazi. Ispaljivanjem iz topa, otpad izgori prije no što dodirne tlo. Dodana vrijednost ovoj metodi je što kula Lotrščak postaje svjetski simbol održivosti zbrinjavanja otpada, paralelno uz status turističke atrakcije.

Jakuševečka žičara
Medvednica više nije jedina planinarska lokacija u okolici Zagreba. Odlagalište za otpad “Jakuševac” sada nudi turističke obilaske u obliku žičarskih tura na vrh zavidne količine nastalog smeća. Pogon žičara izveden je putem vrhunskog inovativnog uređaja, naziva Vatroslav Plinski sr. Pogon koristi otpad kao primarni izvor energije, te na taj način zaokružuje priču o održivosti ove turističke atrakcije. Gledanje kroz prozor gondole Vam omogućava jedinstveni uvid u povijest otpadaka naših predaka. Vremenski slojevi otpada koji čine ovu veličanstvenu planinu su označeni svakih 150 m. Potiče se bacanje ulaznice za žičaru kroz prozor. Ako ste posebno vješti, možete ostaviti svoj trag na odabranom vremenskom sloju smeća.

Scenariji – građani
Vatroslav Plinski Junior
Ako smatrate da je Vaš doprinos zbrinjavanju otpada manjkav, Vatroslav Plinski jr. je savršen izbor za vaše kućanstvo. Vatroslav je robot čija je uloga biti kućni palionik smeća za osobnu upotrebu. Kada god zatražite, on će doći do Vas i radosno prihvatiti Vaš otpad. Nakon što ste osigurali da se u spremniku nalazi potrebna količina krutog goriva, senzori skeniraju komoru za spaljivanje. Ako je poklopac potpuno zatvoren, Vatroslav počinje s procesom spaljivanja. Ispušni plinovi su uklonjeni putem ventilatora, te procesom depozicije plin pretvara u malene “grumene” smeća koji se koriste kao gorivo za pretpaljenje uređaja. Vatroslav ima četiri emotivna stanja prikazana patentiranim emotikonima.
🙂 – pasivno stanje
😀 – smeće je u procesu zbrinjavanja
🙁 – više od tjedan dana nije spalio smeće
X0 – uređaj je u kvaru/nedostaje goriva, zahtijeva pozornost

Heklani tabletići
Kao što su građani pronašli modele korištenja sveprisutnog otpada, tako su i neki savjesni obrtnici pristupili i odgovornoj prenamjeni istoga. Predstavljena je nova linija gotovo iščeznulih članova naših kućanstava u obliku heklanih tabletića. Izrađeni su isključivo od pomno probranih komada otpada, koji zadovoljavaju najviše standarde kvalitete. Ovim putem otpad udiše novi život svima omiljenoj (i često zaboravljenoj) tradicionalnoj kućnoj dekoraciji.

Karlo Drvar je student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu na drugoj godini informatičkog dizajna. Rođen je 1999. u Zagrebu te se nedavno pronašao u svijetu grafičkog i informatičkog dizajna. Većinski dio svojeg vremena provodi u kreativnim područjima poput dizajna, glazbe i pisanja. 

Rea Franković je 21 godišnja studentica informatičkog dizajna na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Bavi se digitalnim slikanjem i ilustracijom, te grafičkim dizajnom. U sklopu studiranja sudjelovala je na nekolicini kreativnih projekata, najznačajnije Student Cuts festival.

Matej Varzić je 22 godišnji student informatičkog dizajna na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Primarno se bavi grafičkim dizajnom i dizajnom vizualnih identiteta te uz fakultet, radi kao grafički dizajner u dizajn studiju. Kroz studiranje, sudjelovao je na nekoliko projekata, na konferenciji Tiskarstvo&Dizajn 2022. te izlagao radove u Tehničkom muzeju Nikola Tesla i Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Akademija likovnih umjetnosti

Ilica 85, Zagreb
6.9. UTO
7.9. SRI
8.9. ČET
9.9. PET
10.9. SUB
11.9. NED
17:00 - 21:00
15:00 - 21:00
15:00 - 21:00
15:00 - 21:00
11:00 - 21:00
11:00 - 21:00

Akademija likovnih umjetnosti

Ilica 85, Zagreb
6.9. UTO
7.9. SRI
8.9. ČET
9.9. PET
10.9. SUB
11.9. NED
17:00 - 21:00
15:00 - 21:00
15:00 - 21:00
15:00 - 21:00
11:00 - 21:00
11:00 - 21:00
KONTAKT

PODIJELI