2023.
6.—11.9.2022.

ZGDW

Arhitektonski fakultet, Studij dizajna

Naziv projekta: U_OČI: Studij dizajna na Zagreb Design Weeku
Mentori: izv. prof. art. Sanja Bencetić, izv. prof. art. Ivana Fabrio, doc. art. Andrea Hercog, doc. art. Romana Kajp, prof. Mladen Orešić, izv. prof. art. Tomislav Vlainić, asist. Nina Bačun, asist. Marija Juza, asist. Andrija Mudnić, asist. Nataša Njegovanović, asist. Ana-Marija Poljanec
Studenti: Studenti preddiplomskog i diplomskog Studija dizajna (industrijski dizajn i dizajn vizualnih komunikacija)
Akademska godina: 2020./21. i 2021./22

Presjek odabranih radova nastalih na preddiplomskom i diplomskom Studiju Dizajna, na kolegijima Projektiranje – Vizualne komunikacije 1-6 te Dizajn vizualnih komunikacija 1-3, osnovnim formativnim kolegijima u području dizajna vizualnih komunikacija. Kroz radove studenata, projekte koji adresiraju raznoliki spektar situacija i problema pratimo njihove interese, razmišljanja i stavove u širokom rasponu tema. U_OČI je prostorna instalacija radova studenata Studija dizajna, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nastalih u ak.god. 20./21. i 21./ 22. koja prikazuje raznolikost zadataka, procesa i pristupa tijekom ukupnih pet godina studijskog školovanja. Posjetitelji imaju priliku zaviriti u holistički svijet dizajna kakvoga ga vide nove generacije studenata dizajna. Upečatljivi vizuali ciljaju privući pažnju, podcrtati, naglasiti, te javno progovoriti o recentnim temama kojima su se studenti kritički bavili u protekloj postcovid godini, a koje kritički propituju kvalitetu života i pojedinca i zajednice. Upotreba različitih medija koji koegzistiraju u izložbenom prostoru daje posebnu dinamiku instalaciji, kao i satelitska izložba koja se istovremeno odvija u prostoru Galerije Studija dizajna. 

Studij dizajna formiran je 1989. kao interdisciplinarni i interfakultetski studij kojeg su suosnivači 8 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Izvodi preddiplomski i diplomski studij dizajna, a studijski program obuhvaća dva osnovna usmjerenja: industrijski dizajn i dizajn vizualnih komunikacija. Studij je u umjetničkom području i interdisciplinaran u pristupu, što se ostvaruje povezivanjem umjetničke sinteze s kritičkom analizom te uvidima iz različitih područja znanosti. Studij dizajna educira odgovorne i etički proaktivne kreativne profesionalce koji su osposobljeni projektirati predmete, sustave predmeta, vizualne komunikacije u analognom i digitalnom tehničkom okruženju.

AUTOMATON (grč. αὐτόματος: samopokretan) je uređaj koji obavlja koristan rad prema čovjekovoj zamisli. Od rane povijesti proteže se neprekinuta crta težnje za uobličavanjem apstraktnog ili praktičnog koncepta stroja koji je blizak životu u najvećoj mogućoj mjeri. Cilj zadatka je dizajn i samostalna izrada predmeta koji potiče interaktivno iskustvo igre (npr. igračka, didaktičko pomagalo, instrument) koja sadrži mehanizam. 

DIZAJN ZA POZNATOG KORISNIKA / DIZAJN ZA CILJANU SKUPINU
Okolnosti kojima unazad nekoliko godina intenzivno svjedočimo predstavljaju alarmantan poziv na radikalno promišljanje svrhe svoga djelovanja kao dizajnera. Ono mora biti usmjereno na tranziciju prema održivoj budućnosti, kroz promišljanje i definiranje novih životnih navika i metoda proizvodnje. Cilj zadatka je osmisliti, razviti i samostalno isproducirati proizvod (kao odgovor na specifičnu aktualnu situaciju/potrebu), od lokalno dostupnih materijala.

Drugi dio istoimene izložbe, U_OČI: Studij dizajna na Zagreb Design Weeku, bit će organiziran u Galeriji Studija dizajna, u Frankopanskoj 12.

Galerija Studija dizajna osnovana je 2014. te je u svojoj prvoj fazi postojanja funkcionirala isključivo kao izlagački prostor za predstavljanje studentskih radova nastalih na predmetima projektiranja industrijskog dizajna i dizajna vizualnih komunikacija, te fotografije, scenografije i stvaralačkog procesa u dizajnu. 

Nakon preseljenja u novi prostor 2018. godine, program je proširen kako bi obuhvatio izložbe šireg društvenog značaja s ciljem upoznavanja javnosti s onime što budući profesionalni dizajneri istražuju tijekom svog školovanja, a čiji rezultati imaju iznimno nacionalno i internacionalno vrednovanje, te izložbe koje predstavljaju drugačije kustosko promišljanje studentskih radova, ali i razmjenu iskustava domaćih i stranih visokoškolskih institucija s područja dizajna.

SUDIONICI PROJEKTA (dizajn postava izložbi):
Studenti: Ema Božek, Ema Čimbur, Valentin Domović, Mia Krakan, Dunja Lulić, Marta Matulić, Dora Mihinjač, Korana Mileusnić, Sara Milić, Dora Pavešić, Lucija Pavičić, Eva Rodinis, Ivana Šilić, Ema Tomašek

Mentorice postava, asistentice: Nina Bačun, Nataša Njegovanović, Marija Juza, Ana-Marija Poljanec; Suradnik: Dujam Ivanišević

KONTAKT

PODIJELI