26.9.–1.10.2023.

Mario Aničić

VIZUALNI IDENTITET NAKLADNIČKE KUĆE BODONI

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

Bodoni, imenica muškog roda ima konkretni pandam u tipografskom i slovoslagarskom svijetu u liku i djelu neospornog autoriteta za dizajn i stiliziranu slovoslagarsku modu, raširenu po Europi 18. stoljeća, koju nalazimo u literaturi pod nazivima Didone ili Modern, a radi se o Giambattista Bodoniju (r. 1740. Saluzzo – p. 1813. Parma).

 Nazivom nakladničke kuće Bodoni naglasili smo bitnost nakladničke tipografije te je za vizualni identitet kuće i za grafički slog biblioteke odabrana tipografija Greta, Nikola Đurek i Peter Biľak, Typotheque, 2007., kao naš najbolji Bodoni OT grafički slog. Primjenom u sustavu serijalnosti naklada, Greta se pokazala kao uzoriti primjer Bodoni stila, a krase ju međunarodno primjenjivi kriteriji na funkcionalnost i kvalitetu stilske uvjerljivosti, te autentični autorski završni oblik slovnih znakova.

Autor

Mario Aničić je grafički dizajner i tehnolog.
Nakon petogodišnjeg radnog iskustva u privrednom sektoru 1999. godine osniva autorsku agenciju _ured te realizira projekte komunikacijskog i medijskog dizajna iz područja kulturne i postindustrijske sociologije. Tehnološke spoznaje podređuje društvenim potrebama u proizvodno-ekonomskom smislu, te u smislu inovacije i istraživanja novih komunikacijskih pristupa. 

Od 2005. godine član je ulupuh-a, a od 2008 do 2023. predsjednik je Sekcije za grafički dizajn i vizualne komunikacije, te u funkciji predsjednika Izvršnog odbora realizira više izdanja zgraf-a, međunarodne izložbe grafičkog dizajna. Aktivno sudjeluje u organizaciji i promociji Zagrebačkih salona primijenjenih umjetnosti.

Član je riječke neprofitne udruge Drugo more, te strukovne udruge Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Od 2003. godine zapaženo, pohvaljeno i nagrađivano izlaže realizirane radove grafičkog dizajna na međunarodnim izložbama i revijama hrvatskog dizajna.

ime projekta Vizualni identitet nakladničke kuće Bodoni
Godina 2022.
Naručitelj Bodoni d.o.o.
Dizajn Mario Aničić
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Grafički dizajn