26.9.–1.10.2023.

26.9. – 1.10.2023

26.9. – 1.10.2023

Republic

TESLA SUPERJUNAK

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

Eksponat „Tesla superjunak“ impresivan je izložak NTEC u Karlovcu. Riječ je o deset metara visokoj, interaktivnoj statui Nikole Tesle, koja se proteže kroz sve etaže centra. Eksponat ima dvostruku razinu interakcije. Kad je u „stand by“ modulu, eksponat je statuta koja kao da izlazi iz zida, središnja dekoracija centra koja posjetitelje poziva da je istraže i dožive iz različitih kuteva jer se proteže kroz vertikalnu os centra. Druga razina interakcije je vrlo osobna jer omogućava posjetitelju da postane jedno s Teslom. Naime, doticanjem prsta statue pokreće se električna iskra, što je hommage izumu Tesline zavojnice.

Zavojnica generira električnu iskru koju posjetitelj može 'dodirnuti' te oživjeti eksponat. Naime, dodirom se pokreće mapping projekcija na tijelu statue, ispisuju se motivacijske poruke, pali ambijentalna rasvjeta i čuje se zvuk grmljavine.

Za razliku od klasične interakcije s ekranom gdje posjetitelj očekuje pokretanje vizualnog sadržaja, interakcija s Teslinom statuom aktivira osjetila koja su znatno manje zastupljena u izložbama - zvuk i dodir. I to radi na najdramatičniji mogući način - gromoglasnim zvukom grmljavine proizvedene 3D sustavom zvuka i vibriranjem elektriciteta na ruci posjetitelja. Interakcijom se posjetitelj stavlja u središte doživljaja, a zbog spomenutih efekata ima dojam kao da je on sam superjunak koji upravlja gromovima i elektricitetom. Tako se suživljuje s Teslinim likom i kreira vrlo osobno iskustvo i jedinstvenu uspomenu iz NTEC.

Autor

Marko Barišić je diplomirani inženjer grafičke tehnologije, smjer grafički dizajn, a radi kao dizajner, projektant i fotograf u tvrtki Republic. Autor/koautor je 50 stalnih likovnih izložbi i projekata uređenja interijera muzeja, interpretacijskih i posjetiteljskih centara. Iza sebe ima 14 otvorenih centara, među kojima su recentno otvoreni Nikola Tesla Experience Center u Karlovcu, Centar za podzemnu baštinu "Speleon" u Rakovici, nagrađivani Muzej betinske drvene brodogradnje na Murteru, šibenski interpretacijski centar UNESCO-om zaštićene katedrale sv. Jakova u palači Galbiani "Civitas Sacra", Prirodoslovna zbirka Hram prirode u NP Krka, posjetiteljski centar u aneksu dvorca Tikveš u Kopačkom ritu. Studij je završio na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a na poslovima dizajnera i projektanta radi gotovo deset godina.

ime projekta Tesla superjunak - Nikola Tesla Experience Center, Karlovac
Godina 2020. (projektiranje), 2023. (otvaranje centra)
Naručitelj Karlovačka županija
Dizajn Republic
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Digitalni dizajn