26.9.–1.10.2023.

Bekar Haus

ŠARM FINANCIJSKIH MATRICA

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

Kalendar je dizajniran u okviru novogodišnjeg programa za klijenta Hrvatsku poštansku banku. Zahtjevi klijenta su bili da proizvod ima originalnu umjetničku vrijednost koja se ne kosi s uporabnom vrijednosti, te da u produkciji ne prelazi troškove izrade klasičnog 12 lisnog zidnog kalendara. Iz tih je uvjeta došla ideja za rješenjem uobličenim u “kompozitni” kalendar sastavljen od omotača s kalendarijem i umjetničke grafike, koji bi bio izrađen tako da traje puno duže od jedne godine. Osmišljen je jedinstveni dizajn koji prelazi granice uporabne vrijednosti — prelazi iz sfere informativnog u sferu umjetničkog.

Je li kalendar ili artefakt? Njegova uporabna vrijednost je prolazna jer je ograničenog trajanja, no nastavlja živjeti kao umjetničko djelo. Vizual je riješen kombinacijom kolorističkih i tipografskih elemenata izravno se oslanjajući na vizualni kod identiteta Banke dok se sadržajno oslanja na računalni leksik koji proizlazi iz matematičkih operacija poigravajući se matematičkim pojmom matrice.

 U osnovi tehničkog rješenja leži koncept otkrivanja koji omogućuje objedinjavanje dvaju paradigmi — vremenski ograničene i trajne vrijednosti. Koncept sam po sebi uključuje radnju koja traje - postepenu ili trenutnu pa tako korisnik tijekom godine otkida mjesec po mjesec s “omotača” čime se postepeno otkriva umjetnička grafika. Međutim, on nije ograničen redosljedom otkrivanja već to može raditi po svom nahođenju — ovisno o tome kako ga doživljava, kao kalendar ili artefakt.

Autor

Dušan Bekar (Zagreb, 1966.), umjetnički fotograf i grafički dizajner svoj rad temelji na bogatom obiteljskom dizajnerskom nasljeđu. Aktivan je od sredine 80-ih kada započinje suradnju sa svojim ocem u Ateljeu Bekar design. Uz oca se stručno usavršava, zajedno rade na projektima za velike hrvatske tvrtke, a ta će suradnja potrajati sve do jeseni 2019. Realizirao je radove u različitim područjima dizajna vizualnih komunikacija kako za privatni tako i za javni sektor. Središnje mjesto u njegovu radu zauzimaju vizualni identiteti praćeni širim spektrom grafičkih korporativnih materijala. Fotografija je često integralni dio njegovih dizajnerskih rješenja rafinirane i suptilne estetike. Živi i radi u Zagrebu. Alira Hrabar Bekar (Zagreb, 1972.), grafička dizajnerica i ilustratorica s bogatim iskustvom rada u marketinškom okruženju s pozicije dizajnera i art direktora u raznim poljima komercijalnog i korporativnog dizajna podjednako za privatni i javni sektor. Od 2015. se aktivno bavi teorijskim istraživanjima u području povijesti grafičkogdizajna i likovnosti. Autorica je nekoliko kustoskih koncepcija i postava izložbi, a djeluje i kao neovisna kustosica i umjetnica. Njen praktični rad u domeni grafičkog dizajna i likovnosti općenito obilježen je snažnim ilustrativnim pristupom izvedenim u različitim tehnikama računalne grafike no nije limitiran na dvodimenzionalni digitalni medij već se oslanja i na prostornu dimenziju. Članica je HDD-a.

ime projekta Šarm financijskih matrica
Godina 2022.
Naručitelj Hrvatska poštanska banka d.d.
Dizajn Bekar Haus
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Grafički dizajn