26.9.–1.10.2023.

Mirjam Milas

“OSJEČKI GRADSKI GOVOR — JEZIČNE DUMINE OSJEČANA”

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

Kako drugačije ako ne po osječki? Inspirirajući se gradom na Dravi, njegovim stanovnicima, atmosferom opuštenosti i spontanosti, nastao je formalno-neformalno-inkluzivni koncept oblikovanja. Formalnost se očituje u jasnom, čitljivom i prozračnom prijelomu kompleksne strukture znanstvenoga sadržaja u kojem se “razvlačenjem” stavlja naglasak na riječi osječkoga gradskoga govora. Inkluzivno oblikovanje, tipografijom, postavljenom hijerarhijom i zakonitostima prijeloma, u potpunosti je prilagođeno osobama sa specifičnim teškoćama učenja.

Odražavajući gradski ritam fluidnosti i nesputanosti, neformalno oblikovanje prožima cjelokupni sadržaj nenadanim intervencijama unutar teksta te naslovima poglavlja koja vizualno interpretiraju četveroglasni sustav.

Slijedeći karakteristike naglasnog sustava, autentičan osječki izgovor vizualiziran je veličinom i pozicijama slova/slogova unutar riječi. Osim vizualizacije izgovora, monografija sadrži i QR kodove zvučnih zapisa tipičnih osječkih riječi. Uz tipografske igre, knjiga je upotpunjena stiliziranim ilustracijama promjenjive forme, autorice Monike Markić, čije je ishodište valovita linija/rijeka Drava. Valovita isprepletenost, bez jasnog početka i kraja, stvara niz amorfnih likova u kojima se mogu prepoznati svi Osječani.Dok monografijom dominira bijelo-plavi kontrast, osječki duh prisutan je na naslovnici koja sadrži tajne gradske priče i legende zapisane u kolektivnom sjećanju pojedinačne interpretacije.

Autor

Što donose tri autorice, tri neovisna istraživanja, tri različita pristupa autentičnoj temi grada na Dravi? Knjigu koju držite u rukama! Dr. sc. Ana Mikić Čolić, Županjka koja se usudila pisati o osječkom gradskom govoru zaposlena je kao izvanredna profesorica na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Doktorirala je 2012. na Filozofskom fakultetu u Osijeku s temom “Tvorba neologizama u hrvatskome jeziku nakon 1990. godine”. Mirjam Milas, mag. art., Osječanka s nepredvidivom adresom stanovanja, u želji za djelovanjem i mijenjanjem okoline diplomirala je 2019. vizualne komunikacije na Studiju dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Kao nezavisna profesionalka uvijek teži kreativnom iskoraku, stoga projektima pristupa analitično, sistematično i konceptualno slijedeći vlastitu definiciju dizajna “Kompleksnost u jednostavnosti”.Dr. sc. Lorna Rajle rođena je Osječanka koju uvijek iznova oduševljava energija osječkih ulica i njihovih stanovnika. Zanimaju je svi aspekti jezika i govora te njihova uloga u društvu i životu pojedinca, a ljubiteljica je i kazališne umjetnosti. Doktorirala je 2021. s temom “Naglasni sustav osječkoga govora”.

ime projekta Znanstvena monografija “Osječki gradski govor — Jezične dumine Osječana”
Godina 2022.
Naručitelj Filozofski fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku
Dizajn Mirjam Milas
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Grafički dizajn