26.9.–1.10.2023.

Karaka design

MODNA KONSTRUKCIJA

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

Modne dizajnerice Karaka designa (Vesna Karuza i Senija Radić) i produkt dizajnerica Ada Kezić udružile su svoja znanja u oblikovanju jedinstvenih predmeta za sjedenje, a možda i za igru. Namještaj Ade Kezić odlikuje minimalizam, nositelj njezina izraza su pročišćeni geometrijski oblici od pomno odabranih materijala, savršene dorade. Odjevni predmeti Senije Radić i Vesne Karuza su naglašeno skulpturalni, krojenjem oblikovani u organične volumene koji ulaze u prostor.Rad " Modna konstrukcija " proizašao je iz dijaloga njihovih različitih izraza i medija, a povezuje produkt i modni dizajn.

Dizajnerice Karaka designa su "odjenule "3 sjedeća elemenata/napravile su presvlake za pilates lopte, koje se našim životnim prostorima često kotrljaju mimo naše volje. Ispunjene zrakom, lagane i nestašne, dale su priliku autoricama da se, neopterećene funkcionalnim zahtjevima, prepuste pravom skulpturalnom oblikovanju u tekstilu.

Kao u kakvom maskenbalu, prerušile su ih u različita bića sa krilcima i šiljcima koji se ipak, pri najmanjem okretu polegnu, i tako otkriju svoju nježnu prirodu, koja je od tekstila. Tekstil ih obavija, oko njih se nabire, skuplja ili rasteže, sfernim oblicima i spiralnim šavovima prati njihov oblik. Iz šavova izrastaju duži i kraći šiljci, stošci, koji lopte preobražavaju u 3 apstraktna oblika; "Spike", "Morus" i "Spira", koji na okupu čine malu modnu konstrukciju.

Autor

KARAKA DESIGN je modna marka osnovana 2002. godine koju potpisuju VESNA KARUZA i SENIJA RADIĆ, diplomirane inženjerke tekstilne tehnologije i modnog dizajna, TTF, Zagreb. Pod tim su imenom dosad nastupile na nizu modnih manifestacija (Zagreb Fashion Week, Zlatna igla, Prague Fashion Week, MQ Vienna fashion week), te inozemnim sajmovima (Gallery Dusseldorf, Curate NY, SHWRM NY itd.) Dobitnice su stručnih nagrada: Mandica 2002. - nagrada za najboljeg mladog dizajnera, Manda 2003.- nagrada za najbolju kolekciju, FWZ itd. Autorice kostimografija za nekoliko kazališnih predstava (ITD, ADU) i filmova (ADU). Članice su ULUPUH-a te izlažu na sekcijskim i grupnim izložbama unutar udruge Ulupuh. Izrađujući odjevne predmete veliku pažnju posvećuju odnosu volumena i forme te konstrukcijskim zahvatima kojima pokušavaju postići naglašenu skulpturalnost. Naglasak je na autorskom potpisu i unikatnosti, estetici i funkcionalnoj vrijednosti. ADA KEZIĆ , produkt dizajnerica. 1996. je magistrirala na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Do 2010. je radila kao in house designer za razne hrvatske proizvođače namještaja. 2013. osniva vlastiti dizajnerski studio A1 FORMAT. Radi na projektima koji objedinjuju industrijski/produkt dizajn, dizajn interijera i eksterijera, izložbeni i grafički dizajn. Član je HZSU-a HDD-a, ULUPUH-a i ZZID-a pri HGK. Izlagala je na međunarodnim sajmovima i izložbama u Zagrebu, Splitu, Beogradu, Ljubljani, Kölnu, Stockholmu, Milanu.

ime projekta Modna konstrukcija
Godina 2022.
Naručitelj Samoinicirani rad
Dizajn Karaka design
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Produkt dizajn