26.9.–1.10.2023.

Republic

LIKOVNI POSTAV NIKOLA TESLA EXPERIENCE CENTRA

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

NTEC je nesvakidašnji prostor koji spaja kategorije poduzetničkog prostora i posjetiteljskog centra, s likom i djelom Nikole Tesle kao središnjim motivom interpretacije u likovnom postavu. Likovni postav ima 8 cjelina koji posjetitelje vode kroz Teslin život, a glavnina postava smještena je na prvom katu. Početna tema uranja posjetitelje u njegova humanistička promišljanja simulacijom zvjezdanog neba u zatvorenom prostoru. Posjetitelje se potom upućuje u interaktivnu multimedijalnu zonu koja prikazuje paralelu između prvih Teslinih opažanja u prirodi do njegovih najpoznatijih otkrića te život u gradovima Europe sve do odlaska u New York.

Multimedijalna zona je osjetilno najintenzivnija i najinteraktivnija (dodirom, kretanjem, vidom i sluhom uranja u Teslin svijet) baš kao što je i Teslina mladenačka faza bila puna previranja i dinamike.

Drugi kat donosi priču u mirnijoj atmosferi i posjetiteljima omogućava da se koncentrira na pojedine punktove prema vlastitom tempu i interesu. Sve projekcijske površine (video zidovi, monitori i projektori) imaju dvojaku funkciju, odnosno mogu se prebaciti s potreba prikaza interpretacije na sadržaj po želji upravitelja, a cijeli objekt je umrežen preko jednostavnog sučelja na tabletu. Ideja je bila da klijent, osim najma zgrade, za event može koristiti cijeli prostor za prikazivanje svoji audio video sadržaja. Multimedijalna dvorana ima ugrađen sustav za simultano prevođenje kao i indukcijsku petlju za pomoć osobama s poteškoćama u sluhu.

Autor

Autor likovnog postava Nikola Tesla Experience Center u Karlovcu je Marko Barišić. Marko Barišić je diplomirani inženjer grafičke tehnologije, smjer grafički dizajn, a radi kao dizajner, projektant i fotograf u tvrtki Republic. Autor/koautor je 50 stalnih likovnih izložbi i projekata uređenja interijera muzeja, interpretacijskih i posjetiteljskih centara. Iza sebe ima 14 otvorenih centara, među kojima su recentno otvoreni Nikola Tesla Experience Center u Karlovcu, Centar za podzemnu baštinu "Speleon" u Rakovici, nagrađivani Muzej betinske drvene brodogradnje na Murteru, šibenski interpretacijski centar UNESCO-om zaštićene katedrale sv. Jakova u palači Galbiani "Civitas Sacra", Prirodoslovna zbirka Hram prirode u NP Krka, posjetiteljski centar u aneksu dvorca Tikveš u Kopačkom ritu. Studij je završio na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a na poslovima dizajnera i projektanta radi gotovo deset godina.

ime projekta Likovni postav Nikola Tesla Experience Centra
Godina 2020. (projektiranje), 2023. (otvaranje centra)
Naručitelj Karlovačka županija
Dizajn Republic
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Dizajn prostora