26.9.–1.10.2023.

26.9. – 1.10.2023

26.9. – 1.10.2023

Davorka Tumpić

LETTERA

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

Lettera je brend nadahnut nematerijalnom kulturom Istre. Lettera je rođena u Istri, ali njene su vrijednosti univerzalne poput sjećanja na dom i toplinu okupljanja oko stola. Lettera podsjeća na najranije djetinjstvo provedeno na selu, na miris nonine kuhinje i njen topli zagrljaj. Vrijednosti koje promiče Lettera vezuju se uz kulturu stola, okupljanja oko stola i magije koja se događa prilikom dijeljenja i posluživanja hrane.Lettera “istrijanizira” predmete iz svakodnevnog života.

Rukopisom autorice na predmetima su zabilježeni dijelovi iz bogate nematerijalne kulture Istre. Na obične, svakodnevne predmete “taloži se” tekst, baš poput taloga prošlosti koji se kroz godine taložio i kroz uplive različitih kultura mijenjao, stvarajući kulturu življenja kakvu danas poznajemo.

Letterini tanjuri pričaju priče iz nonine kuhinje, a na Letterinim jastučnicama ostaju zabilježene pučke pjesme, praznovjerja, narodne izreke. Zabilježene su priče kazivača, o pripremi jela, o običajima koji se vežu uz određene sastojke ili vještine.Priče se “utiskuju” u prepoznatljive forme poznatih tradicionalnih specijaliteta, sastojaka ili u oblik određenog pribora iz kuhinje. Letterina kolekcija “dalla Terra Magica” proizvedena je u Hrvatskoj.

Autor

Davorka Tumpić, diplomirala na Učiteljskom fakultetu i Akademiji primijenjenih umjetnosti. Još od studentskih dana, okosnica njenih umjetničkih radova je tekst. Radila je u nekoliko agencija za vizualne komunikacije i dizajn.

ime projekta Lettera
Godina 2023.
Naručitelj Samoinicirani rad
Dizajn Davorka Tumpić
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Produkt dizajn