26.9.–1.10.2023.

Eva Rodinis

FLUX – SISTEM ZA PRIVREMENO ODLAGANJE

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

FLUX je sustav elemenata za privremeno odlaganje projektiran kao scenografija transformacije ulaskom i izlaskom iz doma. Nastaje istraživačkom potragom za dramaturškom i koreografskom dimenzijom predprostora koji nadahnjuje igru, promjenjivi pokret i začudnu otvorenu interakciju s čovjekom kao glumcem na granici unutarnjeg i vanjskog.Riječ „foyer“ koju danas koristimo za predsoblje pronalazi korijen u klasičnom kazalištu, kao prostor odmora glumaca prije izlaska na scenu ili kazališno predvorje prije ulaska u „drugi svijet“.

Predmeti predsoblja su kostimi i rekvizita za izlazak na scenu vanjskog svijeta – a namještaj je scenografija prolaska.Osnovnu konstrukciju čini okvir jedinstvenog mobila elemenata za vješanje i pohranu predmeta koji se poigravaju različitim svojstvima materijala, otvorenošću, gustoćom, taktilnosti, gibanjima te pogledom, svjetlom i sjenom — u sklopu ili pojedinačno.

To su elastične mreže i džepovi, opruge, pomične kuke, perforirani paneli te rotirajuće kutije i ogledala koja formama reflektiraju prirodnost improviziranih intervencija s ciljem intuitivne upotrebe za privremeno odlaganje u kontekstu koji nadilazi predsoblja.Tražeći fleksibilnost koja nedostaje u području dizajna predsoblja — Flux je jednostavno rastavljivi i kreativno prilagodivi višenamjenski sustav koji zbog mogućnosti samostalnog komponiranja odgovara različitim tlocrtima i prostornim uvjetima uz potencijal osobne (pre)konfiguracije niza karaktera i scenarija upotrebe.

Autor

Eva Rodinis (Zagreb, 2002.) trenutno završava preddiplomski studij industrijskog dizajna na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na prvoj godini studija (2020./2021.) osvaja Godišnju nagradu Studija dizajna za rad Kava na kavi – modularna zaigrana interpretacija običaja ispijanja turske kave, kojim u suradnji s klijentom Barcaffè ulazi u finaliste natječaja za najbolju modernu džezvu. Na drugoj godini ponovo osvaja Godišnju nagradu Studija za rad Tkivo sjećanja – sistem predmeta koji promišlja netradicionalnu pohranu i ritual arhiviranja osobnih predmeta kao materijalizacije sjećanja i identiteta. Isti rad dobiva posebno priznanje te je izložen i objavljen na Izložbi hrvatskog dizajna 21./22. Tijekom studija, demonstrira na kolegiju Crtanje i aktivno sudjeluje u projektima dizajna izložbi u Galeriji Studija dizajna te u sklopu Zagreb Design Weeka 2022. Sa samostalnim projektom Planum – kolekcijom funkcionalnih tekstilnih proizvoda nalazi se među finalistima natječaja Izaberi balu, zarolaj ideju za brend Štof by Prostoria koji provodi Hrvatsko dizajnersko društvo.U širem području produkt dizajna posebno se zanima za predmete, prostore i koncepte koji kroz proces dizajnerskog istraživanja povezuju poetiku riječi i kreativnih eksperimenata, pritom evocirajući začudne interakcije i zaigranost. Uz dizajnerske projekte, bavi se poezijom.

ime projekta Flux – sustav za privremeno odlaganje
Godina 2023.
Naručitelj Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet, Studij dizajna
Mentor izv. prof. mr. sc. Sanja Bencetić, asis. Nataša Njegovanović
Dizajn Eva Rodinis
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Produkt dizajn