26.9.–1.10.2023.

Sveučilište u Zagrebu Arhitektonski fakultet, Odsjek - Studij dizajna

re/interact

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Arhitektonski fakultet, Odsjek - Studij dizajna putem edukacije stvara trendove u dizajnu vizualnih komunikacija, usluga, proizvoda i društvenih inovacija. Sagledavamo razvoj tehnologija i potreba društva, uočavamo i reagiramo na postojeće probleme ali i predviđamo potrebe i potencijale okruženja budućnosti. Kao svjesni članovi osjetljivog ekosustava analiziramo kompleksnu mrežu uzročno-posljedičnih veza svih dionika životnih zajednica te na mikro i makro razini kroz projekte u različitim medijima nudimo rješenja, propitujemo i postavljamo nove vrijednosti, a inovacijama u tehnologiji, znanosti i umjetnosti dajemo smisao pri stvaranju održivog društva.

 

Reakcija ostvarena interakcijom usluge, brenda, fiktivnog proizvoda odgovara na aktualne probleme klimatskih promjena

Studenti prve diplomske godine
Darija Barbarić, Ema Božek, Lucija Burić, Karla Ćorluka,  Ema Čimbur, Valentin Domović, Sara Husnjak, Darijel Kužilek, Lucija Kurtović, Hana Krajčević, Monika Markić, Korana Mileusnić, Iva Munkačević, Ana Nikšić, Mia Ribić, Irma Magdalena Ranok, Jana Pitalo, Lucija Tadić, Marin Tokić
Mentor
izv. prof. art. Vedran Kasap

 

ENGENIO

Engenio je STEAM projekt čiji je cilj djecu i mlade uključiti u diskusiju, istraživanje i kreativno promišljanje o energiji i njenom utjecaju na okolinu.

Uz pomoć Arduino mikro kontrolera, senzori po korisnikovom naputku bilježe razne oblike energije u prostoru. Pomoću programskih alata pretvaraju podražaje u grafički prikaz, prikazujući nevidljivu stvarnost, multiverse energije, koja nas okružuje. Ovisno o energetskoj učinkovitosti grafika komunicira s korisnicima.

Lucija Burić, Lucija Kurtović, Lucija Tadić, Jana Pitalo, Darijel Kužilek, Darija Barbarić

LUMINESCE

Luminesce je hrvatski brend prirodne kozmetike izrađen od lokalnih jadranskih meduza. Prirodnom ekstrakcijom njihovog kolagena, stvoren je niz proizvoda koji pomlađuju, upotpunjuju i balansiraju vaš mladolik izgled, a meduzama ponovno omogućavaju prirodan habitus u Jadranu.
Njegovanje lokalnih vrijednosti i rada ribara, sakupljača meduza, znanstvenika i dermatologa, objedinila je priču povratka balansiranom životu Jadrana koji je prenapučen organizmima, a čija je dobrobit temelj opstanka ljudske vrste u borbi protiv klimatskih promjena.

Projekt je nastao kao fikcijski brend stvoren u potpunosti AI-jem, a kontroliran studentima dizajna. Cilj projekta je bio upoznati se alatom, njegovim manama i prednostima u svrhu baratanja za svoju dobrobit, a ne ekstinciju zanimanja dizajnera.

Korana Mileusnić, Valentin Domović, Mia RIbić, Hana Krajčević, Ema Božek, Ana Nikšić

AQUAMOD-06

AQUAMOD-06 predstavlja sustav plivajućih gradova stvorenih s ciljem prilagodbe izazovima koje donose klimatske promjene, kao što su rast razine mora i ograničenost kopnenog prostora. Ova naselja su koncipirana na osnovi modularnih heksagonalnih platformi koje se međusobno povezuju, omogućujući fleksibilnost i prilagodbu. Platforme sadrže integrirane sustave za sakupljanje i obradu vode te održivu poljoprivredu, uključujući hidroponske i akvaponske tehnike. Implementirani su sustavi za zaštitu od prirodnih opasnosti poput valova i oluja te specifično oblikovane kapsule za evakuaciju u ekstremnim slučajevima. Posebna pažnja posvećena je dizajnu odjeće, koja je materijalom i oblikom prilagođena životu na moru i promjenjivim vremenskim uvjetima.

Projekt je nastao kao suradnja studenata koji su koristili različite alate umjetne inteligencije. Glavni cilj bio je istražiti granice mogućnosti AI sustava u rješavanju problema u domeni dizajna.

Ema Čimbur, Irma Magdalena Ranok, Sara Husnjak, Karla Ćorluka, Iva Munkačević, Marin Tokić

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Digitalni dizajn