26.9.–1.10.2023.

Ante Filipović Grčić

CITY FRIEND

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

City Friend informativni stupovi za lokalne autobusne linije dizajnirani su kao potpuno novi proizvod u okviru šire reorganizacije korištenja javnog prijevoza u gradu Šibeniku. Stupovi koriste tehnologiju e-papira niskoenergetske arhitekture, troše minimalno energije te sprječavaju dodatno svjetlosno zagađenje. Korisniku su visinom prilagođeni, sigurni i jednostavni za korištenje.

S obzirom na vizualno zahtjevne i delikatne pozicije za postavljanje stupova odabran je prepoznatljiv prijateljski oblik, minimalnih mogućih dimenzija, kao odgovor na urbani kaos koji se oko njih odvija.

Proces osmišljavanja utilitarnog objekta koji je trebao napraviti iskorak u ovom području dizajna rezultirao je produktom koji pomiče granice. Uključeni su neočekivani elementi – ornamenti visoke kulture (s keramičkih posuda danilske kulture, 5500 – 4900 BC). Grafički elementi predstavljaju novu vizualnu interpretaciju jedinstvenih geometrijskih ukrasa koji su na ovaj način iz muzeja izneseni u javni prostor. Informativni stupovi su se upotrebom materijala i novih tehnologija uključili u framework branda – Šibenika kao zelenog grada, grada inovacije i promišljenog dizajna.

Autor

Ante Filipović Grčić rođen je 16. 11. 1969. godine. Studirao je dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer Tekstilni i modni dizajn. S kraćim iskustvom u tekstilnoj industriji te nekoliko godina u trgovačkoj korporaciji u sektoru vizualnog izlaganja robe i uređenja prodajnih prostora, radi kao dizajner u dvije marketinške agencije. U rujnu 2012. osniva vlastiti dizajnerski studio koji najviše surađuje s kulturnim i umjetničkim institucijama i udrugama. Svoj interes postupno širi na dizajn izložbi, prostorne intervencije te industrijski dizajn. Objedinjavajući i primjenjujući praktična iskustva u raznim disciplinama dizajna, svojim radovima postaje relevantan sudionik dizajnerske scene.

ime projekta City Friend
Godina 2021.
Naručitelj Grad Šibenik
Studio Ante Filipović Grčić
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Produkt dizajn