26.9.–1.10.2023.

RUKE DESIGN

BY-PRODUCT2

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

By-product2 je nusproizvod nusproizvoda. U vremenu brze mode i greenwashinga ovo je posveta koži kao dugovječnom, jedinstvenom, teško zamjenjivom i biorazgradivom materijalu. Koža je nusproizvod mesne industrije i životinje se ne ubijaju radi kože. Proizvodi od kože su dugovječni za razliku od proizvoda izrađenih od sintetičkih materijala štetnih za okoliš, a koji se često promiču kao „eko“ alternativa koži.

Kao što je koža nusproizvod mesne industrije ova unikatna torba je nusproizvod moje vlastite proizvodnje jer je u potpunosti izrađena od najmanjih ostataka kože. Svi komadi kože koji su ostatci pripreme i izrade torbi, ruksaka i remena, a nisu bili upotrebljivi za izradu nakita ili kompozicija apliciranih na torbama, ruksacima ili remenima, satkani su u ovu unikatnu torbu.

Autor

Ruke Design je hrvatski slow fashion brend osnovan 2007. godine u Makarskoj. Ruke Design nude unikatne i bezvremenske kožne modne dodatke, torbe, ruksake, remene i nakit, kvalitetne ručne izrade i prepoznatljivog umjetničkog potpisa. Iza brenda Ruke Design stoji dizajnerica Marija Ivanković koja samostalno izrađuje vlastite proizvode. Njen rad je prepoznatljiv po šarenim geometrijskim kompozicijama, igrom boja i tekstura, kao i zanimljivim konstrukcijskim rješenjima čvrstih i jasnih linija. Dizajnerica u svom radu osim kože kao primarnog materijala često koristi i druge materijale kao što su drvo, aluminij, pleksiglas i guma. Zalaže se za održivu proizvodnju i u svom radu s kožom ne proizvodi gotovo nikakav otpad jer sve male komade kože koji ostaju nakon pripreme i izrade torbi, ruksaka ili remena koristi u izradi nakita i u kompozicijama koje aplicira na torbama, ruksacima i remenima. Svoje radove je izlagala na tjednima mode u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani, te na internacionalnoj izložbi suvremenog nakita u Milanu. Živi i stvara u Makarskoj.

ime projekta By-product2
Godina 2023.
Naručitelj Samoinicirani rad
Dizajn RUKE DESIGN
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Tekstilni i modni dizajn