26.9.–1.10.2023.

26.9. – 1.10.2023

26.9. – 1.10.2023

Primož Zorko

BALANS – NIMA SMISLA

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

Art punk bunkerpop bend Balans želio je da njihov LP vinil "nima smisla" postane artefakt koji čin otvaranja ploče čini nezaboravnim i iznenađujućim iskustvom, čineći slušanje glazbe posebnim događajem. Dizajn pokriva tri bitna vizualna umjetnička područja koja bendu su važni i s kojima često surađuju - fotografija, modni dizajn i grafički dizajn. Modni izgled benda za album (dizajnirao ga je modni dizajner Jan Brovč, a fotografirao Marijo Županov) korišten je kao glavna inspiracija za dizajn vinilnog pakiranja, utječući na paletu boja do ekscesivnosti elemenata i razigranosti kompozicije/forme.

Ova razigranost i “neopreznost” pojedinih dizajnerskih značajki referira i na naslov albuma “nima smisla” što bi se na engleski moglo prevesti kao “nema smisla” ili “kako god” te kao zabavan način izražavanja svog art punk žanra.

Štoviše, dizajn odražava kontrast praznine i pretjeranosti ili preobilja suvremenog društva u cjelini. Fizički se pakiranje sastoji od vanjske zaštitne kutije i unutrašnjeg preklopnog (dvostrukog) omota. Vanjska zaštitna kutija kamuflirana fototeksturom ima oblik izrezivanja koji pokriva sve osim trake na umetnutoj naslovnoj fotografiji preklopnika. Ambalaža je otisnuta na holografsku foliju i finiširana kombinacijom mat i sjaj laka. Unutrašnjost kutije i preklop također su otisnuti.

Autor

Primož Zorko samostalni je umjetnik, dizajner i fotograf, aktivan u području komercijalnih i umjetničkih projekata. Nedavno je primio rezidenciju za umjetnost i kulturu slovenskog Ministarstva kulture u New Yorku i dobio je posebnu pohvalu za izvanredan rad na bijenalu dizajna Brumen 10, kao i 2 nagrade Brumen i nagradu TDC65 Type Directors Cluba za svoj rad. Izlagao je samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i svijetu, u Barceloni (MACBA, DHUB, Mutuo Centro de Arte itd.), Veneciji (Venecijanski bijenale - Fondazione Querini Stampalia), Moskvi (Central House of Artists), Hamburgu (Affenfaust Galerie), New Yorku ( The Cooper Union, OTS3), Toyama (Muzej moderne umjetnosti), Beograd (Oktobarski salon, CZKD, Street Art Gallery itd.), London (Doomed Gallery Dalston itd.), Beč (Künstlerhaus Vienna), Basel (Museum Tinguely) , Atena (E.Δ.Ω.), Bilbao (Galerija Bellaza), Rim (Galerija 001), Portland (Galerija Disjecta), Amsterdam (Društvo Waag), Zagreb (MUO itd.), Ljubljana (MGLC, Galerijski prostor Ravnikar, Fotopub itd.) da spomenemo samo neke. Trenutno živi i radi u Ljubljani.

ime projekta Balans - nima smisla
Godina 2023.
Naručitelj Balans
Dizajn Primož Zorko
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Grafički dizajn