26.9.–1.10.2023.

Eva Rodinis

ART/IFICIAL

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

Kontekst novog sjedenja i tehnologija je prilika za evoluciju najpoznatijeg arhetipa – stolice. Art/ificial je predmet za privremeno, otvoreno i aktivno sjedenje koje reflektira suvremeni životni stil –propitujući potencijal novih tehnologija i umjetne inteligencije u oblikovanju buduće predmetne okoline. Uvijek prisutan u osobnom ili dijeljenom prostoru, kao on-demand stolica ili skulpturalni objekt-eksperiment čiju pojavnost tek preostaje razviti interakcijom.

Asimetričan organski oblik rezultat je generativnog dizajna – pristupa koji koristi algoritme i računalnu inteligenciju u dijalogu s dizajnerom za otkrivanje varijacija ideja te generiranje neočekivanih dizajnerskih rješenja koje je nemoguće drukčije postići.

U početku nastaje kao proračun opterećenja i fizikalnih zahtjeva, ali u svojoj konstrukcijski optimiziranoj, jedinstveno kompleksnoj geometriji reflektira prirodnost algoritmičnog nastanka i otkriva igru intuitivne ravnoteže, pokreta i inherentne ljudskosti.Izvedba iznimno lagane prenosive stolice (1,8 kg) je omogućena implementacijom aditivnih tehnologija – ističući važnost dizajnerske otvorenosti eksperimentu s novim.Rad prati kritički osvrt u pet poglavlja o različitim aspektima problematike odnosa čovjeka, prirode, inovacije i tehnologije umjetne inteligencije koji transformira ulogu dizajnera i dovodi u pitanje dostatnost klasičnog dizajnerskog pristupa kao poticaj za refleksiju o inovaciji i kontekstu u koji ulazimo. 

Autor

Eva Rodinis (Zagreb, 2002.) trenutno završava preddiplomski studij industrijskog dizajna na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na prvoj godini studija (2020./2021.) osvaja Godišnju nagradu Studija dizajna za rad Kava na kavi – modularna zaigrana interpretacija običaja ispijanja turske kave, kojim u suradnji s klijentom Barcaffè ulazi u finaliste natječaja za najbolju modernu džezvu. Na drugoj godini ponovo osvaja Godišnju nagradu Studija za rad Tkivo sjećanja – sistem predmeta koji promišlja netradicionalnu pohranu i ritual arhiviranja osobnih predmeta kao materijalizacije sjećanja i identiteta. Isti rad dobiva posebno priznanje te je izložen i objavljen na Izložbi hrvatskog dizajna 21./22. Tijekom studija, demonstrira na kolegiju Crtanje i aktivno sudjeluje u projektima dizajna izložbi u Galeriji Studija dizajna te u sklopu Zagreb Design Weeka 2022. Sa samostalnim projektom Planum – kolekcijom funkcionalnih tekstilnih proizvoda nalazi se među finalistima natječaja Izaberi balu, zarolaj ideju za brend Štof by Prostoria koji provodi Hrvatsko dizajnersko društvo.U širem području produkt dizajna posebno se zanima za predmete, prostore i koncepte koji kroz proces dizajnerskog istraživanja povezuju poetiku riječi i kreativnih eksperimenata, pritom evocirajući začudne interakcije i zaigranost. Uz dizajnerske projekte, bavi se poezijom.

ime projekta art/ificial
Godina 2023.
Naručitelj Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet, Studij dizajna
Mentor izv. prof. mr. sc. Ivana Fabrio, asis. Nataša Njegovanović
Dizajn Eva Rodinis
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Produkt dizajn