26.9.–1.10.2023.

Lara Glavić Končar

ANIMAFEST ZAGREB 1972.-2022.

Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI
Projekt

Povodom 50-godišnjice organizirana je izložba Animafest Zagreb 1972.-2022. u MSU, sažimajući polustoljetnu povijest jednog od najstarijih festivala posvećen animaciji. Glavna ideja vizualnog identiteta izložbe je nastaviti kreativnu igru Animafesta, ugraditi tu razigranost u dizajn svakog pojedinog elemenata izložbe (plakat, brošuru, infografiku i seriju legendi), stavljajući Mandleka (zagonetni čovječuljka s polucilindrom) u donekle grafičkog voditelja izložbe.

Animacija je iluzija pokreta, pa tako i brošura izložbe sadrži dvije animacije (ovisno o odabranom jeziku, sa koje strane se čita) na temu Mandleka i postaje igračka, nostalgična za vremenima kada su svi kao djeca radili animacije uz pomoć bilježnice i olovke.

U kronološkom slijedu festivala, pratimo autore kroz plakate i publikacije, te kroz izbor animiranih filmova koji se mogu pogledati u „kinu“. Svako razdoblje ima svoje „kino“ označeno bojom za određeno desetljeće. Kako bi uklopili liste međunarodnog ocjenjivačkog suda po godinama festivala, ideja je bila postaviti „plahte“ preko sjedala, stavljajući posjetitelje izložbe u ulogu žirija uz kartice sa popisom nagrađenih filmova za lakše praćenje projekcija. Ideja da su Mandlek i polucilindar, prepoznatljiva maskota Animafesta i Zagreba, razrađena je dalje kroz grafičku i prostornu intervenciju same izložbe. Šešir koji lebdi kao NLO i isijava svjetlost, osmišljen kao foto-kutak, poziva posjetitelje da uz priloženu masku, na trenutak i sami uđu u ulogu Mandleka.

Autor

Lara Glavić Končar je grafička, multimedijalna i produkt dizajnerica. Kroz dugogodišnju karijeru odradila je niz projekata, a voli eksperimentirati i istraživati različite umjetničke i dizajn smjerove (u zadnje vrijeme kombinira vezenje, kačkanje i kaligrafiju) u komercijalnom i nekomercijalnom dizajnu. Neki od istaknutijih klijenata: Goethe Institut Kroatien, MSU, The Agency, Sekvenca, Domusplus, Inantro, Institut za fiziku, Institut za medicinu, Ericsson Nikola Tesla, Escape Art, Arhitektonski studio Križnjak, Mohikanac, glazbene skupine Gatuzo, Gretta, Benston i mnogi drugi.

ime projekta ANIMAFEST ZAGREB 1972.-2022.
Godina 2022.
Naručitelj MSU (Muzej suvremene umjetnosti) ZAGREB i ANIMAFEST ZAGREB
Dizajn Lara Glavić Končar
Radno vrijeme
UTO 17.00-22.00
SRI-NED 11.00-22.00
PODIJELI

Lokacija

Povezani događaji Grafički dizajn