RADIONICA DIZAJNA

Zagreb Design Week vas poziva na internet radionicu osnova dizajna. Kreativna radionica je besplatna i namijenjena srednjoškolcima Istočne Slavonije i Srijema. Organiziramo ju s ciljem upoznavanja s osnovama dizajna i odgovaramo na pitanja: Što je dizajn? Čime se bavi? Koja je uloga dizajna u društvu? Što je dizajnerska profesija? Započet ćemo s uvodnim predavanjem o dizajnu, nakon kojeg će te se moći prijaviti na radionicu grafičkog dizajna ili produkt dizajna. Najbolji radovi nastali na radionicama biti će izloženi na Zagreb Design Weeku 2021. sljedećeg lipnja.

Uvodno predavanje održat će se 30. prosinca 2020. Ovdje će te moći saznati o ulozi dizajna u društvu, teorijskim osnovama i povijest dizajna. Dodatno, govorit ćemo o zlatnom rezu, kompoziciji i dizajnerskom procesu, te predstaviti recentne primjere dizajna slične projektnim zadacima koje će te dobiti na radionici. Na osnovi uvodnog predavanja i osobnih interesa odabirete radionicu grafičkog ili produkt dizajna.

A) Grafički dizajn — na ovoj se radionici polaznici upoznaju s osnovama metodologije dizajnerskog promišljanja, kroz vodstvo mentora. Biti će potrebno usvojiti analitički pristup promatranja okoline, te metode analize i sinteze koristiti u razvijanju ideja prema vizualnim elementima iz neposrednog fizičkog okruženja. Cilj zadatka je na temelju struktura predmeta i materijala prikupljenih fotografiranjem projektirati jednostavne vizualne forme sastavljene od osnovnih grafičkih elemenata (točka, linija, mreža), jasnog i dosljednog ritma, te čvrste i skladne mreže.

B) Produkt dizajn — kroz vodstvo mentora, sudionici će se na radionici susrest s analizom prirodne i predmetne okoline. Nakon analize predmetne ili prirodne okoline sudionici odabiru određeni predmet te pristupaju zadatku. Pri tome uočavaju i istražuju principe prostornog oblikovanja: skladnost, vizualnu ravnotežu (simetrija i asimetrija), elemente oblika (točka, pravac, ploha, volumen) i njihove međuodnose, služeći se pri tome crtežima i modelima kao osnovnim sredstvima izražavanja. Istražene kompozicije okoline sudionici potom primjenjuju kroz izradu 3D modela kao primarni cilj izražavanja analize zapažanja u oblikovanju.

Plan odvijanja radionice
— 30. 12. 2020. uvodno predavanje
— 6. 1. 2021. rok za prijavu za radionicu
— 11. 1. 2021. radionica — prvi dio
— 18 . 1. 2021. radionica — drugi dio
— 25. 1. 2021. radionica — završni susret s polaznicima

Radionicu organizira Scuderia Zagreb, a održava ju Škola 358. Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija.