ZGDW AWARD

PATRIZIA DONÀ

Patrizia Donà je modna dizajnerica i vizualna umjetnica talijansko-hrvatskog porijekla. Rođena je 1972. g. u Zagrebu gdje je i diplomirala na Filozofskom Fakultetu, smjer povijest umjetnosti i etnologija. Po završetku studija odlazi u Rotterdam gdje upisuje studij Modnog dizajna na Willem de Kooning Academie. Diplomirala je Cum Laude, 2006., a završna kolekcija “Souvenirs d’enfance” nominirana je za nagradu akademije Drempelprijs. Za vrijeme i kratko nakon studija radi kod belgijskih dizajnera A.F. Vandevorst u Antwerpenu, te kod istih radi kao stilist na njihovim revijama u Parizu.
Godine 2012 osniva vlastiti dizajnerski brend Laboratorio Donà.
Dobitnica je više nagrada: Elle Style Award za najboljeg dizajnera accessories-a 2014, Nagrada HDD-a u sekciji modnog dizajna, Nagrada 43. Zagrebačkog Salona
Kolekcija unikata, “Qwerty Unique” stavlja naglasak na skulpturalnu i narativnu kvalitetu dizajna.Kolekcija je inspirirana visokoestetiziranom formom i kompleksnim mehanizmom najranijih modela pisaćih strojeva.Najekskluzivnija i najkompleksnija od triju Qwerty linija, Qwerty Unique su predmeti fetišističke opsesije. Svaki od ovih skulpturalnih modnih dodataka izrađen je s posebnom pažnjom za detalje. Prepoznatljivi dijelovi pisaćeg stroja poput tipki, poluga ili cilindričnog valjka, u nekim modelima korišteni su u izvornom stanju dok su kod drugih redizajnirani i rekonstruirani uz pomoć korištenja suvremenih materijala i tehnika. Svaki detalj na torbi pokazuje majstorsku vještinu izrade proizvedenu u raznim zanatskim radionicama: obrade kože, metala, drva…istovremeno propit.