ZGDW AWARD

MIRET

Hrvoje Boljar: magistar industrijskog dizajna s 9 godina iskustva kao voditelj odjela za dizajn i razvoj obuće u tvornici obuće. Kroz karijeru surađivao je s nekim od najcjenjenijih modnih marki na svijetu, kao dizajner i kao direktor razvoja proizvoda.
Domagoj Boljar: BA poduzetništva s 9 godina iskustva kao predsjednik Uprave tvornice obuće. Ima veliko znanje i iskustvo u prodajnom, financijskom i opskrbnom lancu.
Insajderi su industrije koji su tvornicu obuće naslijedili od svog oca u 20-ima. Proizveli su tenisice za neke od najpoznatijih svjetskih brendova visoke klase i shvatili su da industrija obuće ima ogroman negativni utjecaj na prirodu jer su materijali koji se koriste u industriji obuće u potpunosti užasni.
Obuća štetno utječe na okoliš. Izrađena od plastike i kože, 20.000.000.000 pari proizvedeno je samo u 2019. Poliester i guma izrađeni su od naftnih derivata i izvor su mikroplastike koja zagađuje naše tlo, mora, zrak, vodu i na kraju završava na našim tanjurima. Većina ljudi misli da je koža prirodna, ali zapravo je puna vrlo otrovnih kemikalija. Jedna od otrovnih kemikalija kože je krom koji je čini četvrto najgore toksično zagađenje na svijetu. Kako trendovi blijede, odbacujemo cipele dok stavljamo nepodnošljiv teret na ekosustave Zemlje.
Odlučili su promijeniti sebe, svoj sustav i najvažnije - industriju. Pomoću svoje proizvodne struke redizajnirali su tenisice odozdo prema gore, što ih čini kompatibilnim s prirodom.
Proputovali su svijet tražeći nove materijale. Bio je to petogodišnji put istraživanja, ispitivanja i razvoja ispunjen usponima i padovima, suzama i radošću.
Rezultat te potrage su MIRET super prirodni materijali. Oni ne samo da mogu zamijeniti sintetičke materijale, već su i na mnogo načina daleko bolji od plastičnih. U proizvodnji koriste 10 nevjerojatnih biljaka: konoplju, kenaf, lan, drvo, pluto, kukuruz, jutu, eukaliptus, stablo gume i novozelandsku vunu za izradu svojih 97% ekoloških MIRET tenisica.
Zašto to nitko prije nije učinio? Jer je teško i skupo. Oni su proveli pet godina izrađujući MIRET 97% super-ekološke tenisice. To znači da su gotovo u cijelosti izrađene od prirodnih materijala, sigurne za okoliš i vaše zdravlje. Preostalih 3% je sintetičko ljepilo i poliesterska nit. Ovaj 3% zapravo MIRET čini još ekološki prihvatljivijim, jer uvelike poboljšava trajnost, čineći ih dostojnom zamjenom standardnim tenisicama. Njihova vizija je stvoriti 100% ekološke, kućno razgradive tenisice, a sa svakom novom generacijom MIRET tenisica sve su bliži tom cilju.