zagreb design week

Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci

Sveučilište:
Sveučilište u Rijeci
Kolegij:
Objekti za tijelo i prostor
MENTOR:
Izv.prof.art Nenad Roban
STUDENT:
Carry Lee Hent, Karla Matić, Matea Štedul, Helena Mihalić

U tijeku ovih, vrlo turbulentnih godinu dana, naš odnos prema tijelu i prostoru te objektima kojima se svakodnevno koristimo neumitno, ali primjetno, se promijenio. Zaslijepljenost tehnologijom i proizvodima industrijskog društva je postala upitna jer je sve jasnije da je zapuštena biosfera istovrijedna za naš opstanak na planeti. Oduvijek smo zamišljali budućnost u pozitivnom svjetlu, međutim sada nam, zbog neizvjesnosti, to nije moguće pa se dogodilo da je ono što je proživljeno u prošlosti postalo mjesto utjehe. To se očituje pregledom objava na društvenim mrežama (pored objavljenih fotografija piše: „Prije dvije godine smo bili tamo i tamo, joj kako nam je tada bilo lijepo“ ili „Ovo nam je bilo posljednje putovanje, kako li smo uživali“…) Pitanja poput : „A, kada ste se posljednji puta naplesali ili išli na bazen?“ ostaju bez odgovora ili izazivaju nostalgični podsmijeh. Vizualni doživljaji na određenoj, već usvojenoj, distanci postali su nam nadomjestak za tjelesno-prostorne senzacije koje su nam ranije bile obične i svakodnevne.

Neizvjesnost i pandemija će nas, i naš svijet, i nadalje redizajnirati, a ranije snimljeni podaci služiti će nam kao podsjetnici na vremenski period koji je zauvijek nestao. Kao i svi prošli događaji biti će restaurirani tek za potrebe neke buduće serije ili filma.

Na Akademiji primijenjene umjetnosti se izvode preddiplomski studiji primijenjenih umjetnosti i likovne pedagogije jednako kao i odgovarajući diplomski studiji.  Studijski programi u potpunosti su usuglašeni s Bolonjskim procesom, prilagođeni novim reformskim smjernicama i sustavom ECTS bodova, što otvara vrata Europe i svijeta za sve studente Akademije. Čitav studij temelji se na modelu konzultativne i istraživačke nastave s izrazito naglašenom komponentom individualnog pristupa studentima.

PODIJELI

Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter
Share on whatsapp