zagreb design week

Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo

Sveučilište:
Sveučilište u Sarajevu u Bosni i Hercegovini
Kolegij:
MENTOR:
doc. Nataša Perković
STUDENT:
Musić Amina, Pilav Amina, Pustahija Ajla, Riter Marija, Zovko Nency, Aganović Naida, Begičević Kerim, Bečirović Segmedina, Ćosić Dženan, Dacić Rijad, Idrizbegović Lamija, Jukić Irma, Kujundžić Manuela

Semestralni zadatak je bio dizajnirati jedinstveni predmet za dom u odabranom materijalu. Spomenuti predmet treba uljepšati i izdignuti učestali boravak u domu uslijed epidemije na razinu estetskog iskustva. Od studenta se očekivalo da istraže različite aspekte i mogućnosti razvoja odabranog objekta. Koncept su razvijali kroz skice, crteže, radne modele u mjerilu, radne modele u prirodnoj veličini, a od čega se kasnije biralo najbolje rješenje.

Prvi rad koji ćemo predstaviti u ovom tekstu jest ogrlica ΕΓΩ, Aganović Naide. Više o radu ispričala je sama autorica rada: „Kroz istraživanje kulture Grčke, koje mi je bilo veoma interesantno, dobivala sam razne ideje, naročito jer je riječ o dalekoj prošlosti. Iskoristite najbolje što je u vašoj moći, a ostalo uzmite kako se dogodi.“ Svoj komentar na suvremena događanja u svijetu, Kerim Begičević prikazala je u svom radu Mood: „S obzirom da se većina ljudskog kontakta svela na internet, projekat je nastao kao komentar na siromašnu društvenu komunikaciju preko elektronskih medija.” Igra refleksije vidljiva je u radu Kathreftis, studentice Bečirković Segmedina: „Materijalom sam postigla dodatno željene refleksije kako bi ipak čitav proizvod reflektirao nazad naš odraz. Ogledalo iz svih uglova – ne možemo pobjeći od sebe.“ Boram Dženana Ćosića je novi način čuvanja uspomena na našim policama: „Unikatni set ramova za fotografije koji odstupa od tradicionalnog načina uokvirivanja i stavljanja fotografija u ram. Uz igru i interaktivnost, gradimo svoju priču i kompoziciju.“ Decić Rijad autor je zanimljivog rada Lekub: „Gradacijom vertikalnih prizmi dobijen je elegantan, jedinstven proizvod koji ima estetsku i funkcionalnu namjenu.“ Rad Sanctum nudi nam novu realnost, a više o rad ispričao nam je Idrizbegović Lamija, autor rada: „Realizacija zadatka postala je kreacija predmeta koji bi stvorio novu stvarnost u ograničenim prostorima naših domova i ujedno prostor za bijeg od negativnog konteksta u kojem trenutno živimo.“ Novi pristup vosku kao materijalu možemo uočiti na radu Curved candle, Jukić Irme: „Ideja rada je da oblikujem vosak na razne načine, da on izgledom sam po sebi bude skulptura koje će se uklopiti u neki objekt.“ Studentica Kujundžić Manuela ponosno govori o svom radu Mezza: „Svaki komad metala, lima ima moj trag ruke, moj potpis i smatram kako je upravo to ono što čini ovaj pladanj bogatijim i boljim u odnosu na ostale pladnjeve.“ Sigurnost je jedna od najpoželjnijih ljudskih potreba, osobito u suvremenom svijetu u kojem trenutno živimo. Musić Amina je svoju stabilnost utkala u Makino kaftan: „Kaftan će uvijek davati osjećaj sigurnosti i slobode, jer su moj dom i obitelji doslovno utkani u njega, nosim svoj dom sa sobom gdje god on bio.“ Mekana, okrugla kompozicija Wullo, rad je autorice Pilav Amine: „Kompozicija je građena repeticijom loptica, koje formiraju jednu veću kružnu osnovu. Sve zajedno čini jednu cjelinu, jedinstvo i djeluje harmonično.“ „Odlučila sam dizajnirati modni dodatak iz područja modnog dizajna“ i tako je nastao set za spavanje Zavani –  set pidžama-kućna uniforma set za spavanje pidžama. Keramičke posude za kupku, sol i sapun, autorice Riter Marije, idealni su za zaljubljenike u opuštanje u kadi: „Finalno rješenje spremnika za kupku, sol i sapun sastoji od repeticije vertikalno spojenih grančica/štapića u kružni oblik, mekih ivica.“ Lutino je rad Zovko Nency, koja naglasak stavlja na jedinstvenost ručnog rada:

„Ideja ovog projekta je bila ta da se na samim modelima primijeti čovjekova ruka, savršenost nesavršenstva.“

PODIJELI

Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter
Share on whatsapp