S preko 325 godina iskustva – Husqvarna grupa najveći je svjetski proizvođač opreme za rad na otvorenom: motornih pila, košenja trave, čistača šikare, kosilica i vrtnih traktora, također je europski lider u proizvodima za njegu i hidrataciju vrta te jedan od vodećih svjetskih proizvođača dijamantnih alata u građevinskoj industriji. Proizvodi su kroz trgovačko-servisnu mrežu dobavljivi u preko 100 zemalja svijeta.

Neovisno radi li se o privatnom ili javnom travnjaku, onom oko obiteljske kuće, ispred zgrade poduzeća, hotela, resorta ili zelenoj površini grada, ako smo šetač uživat ćemo u zelenilu. Središte grada, za lijepa vremena, prepuno je građana i turista koji su prihvatili trend u kojem pauzu i slobodno vrijeme radije provode ležeći na travi gradskog parka uz knjigu, obrok ili samo zatvorenih očiju upijajući sunčeve zrake, nego na terasi kafića. Zelenilo nam je potrebno kako bismo živjeli i bili zdravi. Međutim, ako smo osoba koja ga održava stvari izgledaju malo drugačije. Potrebno je vrijeme, ljudi, strojevi, održavanje strojeva, gorivo, odvoz pokošene trave, novac. Kako bismo uštedjeli na vremenu i poštedjeli se teškog fizičkog rada razvijamo tehnologiju koja nam pomaže i podiže efikasnost i konkurentnost rada. Vrijeme koje bismo utrošili na košnju možemo iskoristiti na obavljanje zadataka za koje je zaista potrebno ljudsko djelovanje. Travnjak možemo prepustiti Husqvarninoj automatskoj kosilici Automower.

Radi se o robotskom konceptu koji radi samostalno prema unaprijed zadanim parametrima te mu nije potreban nadzor. Automowerom se upravlja putem aplikacije Automower Connect kojom se uključuje kosilica bez obzira gdje se mi nalazili ili isključuje i vraća na bazu za punjenje. Tako imamo mogućnost planiranja vremena košnje, pripreme travnjaka za važne događaje ili održavanja bez potrebe za fizičkom prisutnošću. Automower pokreće Li-ion baterija te je njegov rad izuzetno tih, s razinom buke do svega 58 dB, što znači da može kositi i noću bez da ikoga ometa. Pametna tehnologija prilagođava vrijeme košnje prema rastu trave, omogućuje spiralnu košnju i vodi kosilicu kroz uske prolaze. Intuitivan meni na velikom ekranu omogućuje brojne osobne prilagodbe, među kojima i željenu količinu vremena košnje. Osobita je prednost što radi pod gotovo svim vremenskim uvjetima, osim snijega i jakog pljuska, no ne smeta mu kiša ili vlaga što znači da će pokositi travu onda kada mi ne bismo. Ta robotska kosilica radi po nasumičnom sistemu, zalazi u svaki kutak travnjaka te nakon njenog prolaska ne ostaju tragovi košenja. Ne smetaju joj rupe, padine na kojima kosi i do nagiba od 45 posto, prelazi češere, privremene prepreke, otpale voćke.

Osim što olakšava održavanje travnjaka, trava koja je košena Automowerom raste zdravija i gušća. Robot kosi travu kako ona raste što je za travu najpoželjnije, a sitni ostaci trave od nekoliko milimetara se nakon košnje ne skupljaju već ostaju na tlu i gnoje travnjak. Automower ima stanicu za punjenje koja je stalno uključena u električnu utičnicu, a robotska kosilica se na nju sama vraća nakon završene košnje ili ukoliko joj se baterija isprazni a putem aplikacije nismo zaustavili košnju. Kako bi znao koje su granice travnjaka kojeg kosi, kretanje robota ograničeno je graničnim žicama koje se postavljaju na rubove, te se u tom, zadanom, području kreće u nepravilnim uzorcima kako ne bi ostavio tragove.

Kako Husqvarnina robotska kosilica omogućava rad na daljinu, bez zahtjeva za ljudskom prisutnošću, zaštićena je od krađe na više načina. Za korištenje ili bilo koju promjenu rada potreban je unos PIN-a kojeg zna samo vlasnik ili korisnik. Ukoliko se unese pogrešan PIN ili se kosilica prisilno zaustavi ili podigne, oglasit će se alarm. U slučaju krađe Automower je beskoristan, ne može se priključiti na nijedan drugi punjač odnosno baznu stanicu a kod prijave krađe uređaj se uvrštava u crvenu listu u svjetskom servisnom sustavu Husqvarne. Robotska kosilica upotrebljiva je na manjim travnjacima, primjerice tip 105 pokosit će do 600 m2 u 65 minuta na travnjaku s nagibom do 25 posto do ponovnog punjenja koje traje oko 50 minuta.

Radi se o tipu čije se korištenje preporuča na manjim površinama, dok će snažniji model 550 pokositi 5000 m2 na travnjaku nagnutom do 45 posto u svega 270 minuta a zatim će se vratiti na bazu i puniti 60 minuta nakon kojih je spreman za narednih 5000 m2. Radi se o kosilici koja će održavati velike površine bez potrebe za izlaženjem strojeva koji stvaraju buku i ometaju prirodan ritam grada pri tom zagađujući okoliš a donosi uštedu na gorivu i radnoj snazi te povećava kvalitetu travnjaka.